Дрескод ШЕВИЦА на Църногорския събор В сърцето на Граово

Организират традиционния Църногорски събор „В сърцето на Граово“ под патронажа на областния управител Кирил Стоев

За четвърти път край Църногорския манастир „Св.Св. Козма и Дамян“ при брезнишкото село Гигинци ще има народен фолклорен събор. Тазгодишното издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ ще се проведе на манастирските ливади на 9 и 10 юли.

Тази година акцент ще бъде поставен върху народното творчество, занаяти и обичаи, които представят огромното богатство на граовския край. Събитията ще започнат още на 8 юли, когато традиционно се организира научна конференция с представители на държавната власт, духовенството, медии, неправителствени организации и представители на местния и регионален бизнес. Тази година темата на колоквиума ще бъде свързана с развитието на туризма в региона.

Идеята е Църногорския събор „В сърцето на Граово“ да възроди духа на народното веселие, родовите срещи и празниците по селата, както са събирали хората в миналото. Възраждайки традициите, организаторите предвиждат препоръчителен дрескод за посетителите „шевица“. Друг акцент от събора ще бъде Алеята на занаятите, както и изложение на земеделци, производители и животновъди.

Църногорският събор се организира под патронажа на областния управител Кирил Стоев, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Генерални спонсори на събора “В сърцето на Граово” са компанията „Асарел-Инвестмънт“ и ОЗК – “Общинска застрахователна компания”- Перник. Входът е свободен.

Очаквайте скоро още подробности!

Коментари

коментара