Нзаконен водопровод прекъсна водата на три къщи в Перник

Три къщи от пернишкия квартал Радина чешма са лишени от вода и канализация. Проблемът се е появил, след като до къщите бил построен автосервиз.

Перничанката Емилия Петрова притежава от десетилетия къща край Радина чешма. Тя обича своя имот и прекарва много време в къщата. Така е било преди пет месеца. Сега нейнитят имот и на още двама съседи са необитаеми, защото им е прекъснато водоподаването.

„От пет месеца благодарение на беззаконието и безхаберието нямаме вода. Моля всички инстанции и политически сили за адекватна реакция за обезпечаването ни с вода“, казва пред камерата на Канал Струма потърпевш.

По думите му проблемът идва от незаконно нарушаване на водопроводната мрежа. А нарушителите могат да кажат органите от ВиК.

„Проблемът е от изграждането на нов водопровод, който е незаконен и е извън регулация. И ето ги резултатите, нямат вода и съседите“, разказва Сава Стаменов.

За да си решат проблема хората са започнали кореспонденция с всички възможни институции. Писали са жалби до ръководството на ВиК Перник, до Община Перник, до Министерството на регионалното развитие и на Омбудсмана. Казват, че до този момент няма отговор от никой.

На въпрос дали Сава допуска, че ВиК могат да си позволят незаконен водопровод, той отговаря: „Той е налице. Фактите и документите говорят за същото“.

Досега жителите на кв. Радина чешма са били захранвани с вода от ВиК. Но откакто е прокаран незаконния водопровод, водоподаването е прекъснато.

След като телевизията потърси директорът на ВиК, той казал, че бил запознат със случая, дори бил ходил на място и установил, че действително три къщи са без вода.
Причината е неизрядно положени тръби, вероятно по поръчка на собствениците на автосервиза, като в резултат на това е прекъснато старото трасе.

Управителят Борислав Борисов казал още, че в интерес на всички е да се направи проект на новото водопроводно трасе и то да бъде приобщено към основната мрежа.

Борисов казва, че допреди пет месеца имотите на хоратаса се водоснабдявали от друг източник, който не е обслужван от ВиК. В същото време обаче имали партиди в дружеството, към което били коректни платци.

Стаменов обаче не е останал доволен от отговора на директора на ВиК и казва, че ще търси правата на него и съседите си чрез приемните на народните представители и чрез други институции, до прилагането на човешкото право на вода и канализация за всеки гражданин, признато от ООН и държавите членки на ЕС и обявено за ключово за живота.

Коментари

коментара