След фаталната катастрофа: МРРБ намалява скоростта на АМ „Струма“

МРРБ намалява скоростта на злополучния участък на АМ Струма. Това обяви регионалният министър Виолета Комитова. Според нея пътят е с недостатъчно широчина, за да бъде обявен за магистрала и не разбира защо максималната скорост през 2013 година е вдигната от 90 км/ч на 120 км/час.

Дружеството Автомагистрали е било санкционирано.

„Нямаме обяснение от фирмата защо не са направили маркировката при подходящо време. При такова ще продължим работата, но не с това качество, което трябва. Пролетта вече нещата ще бъдат изградени, както трябва“, заяви инж. Ивайло Денчев от АПИ на брифинг свързан с инцидента на АМ „Струма“.

„Това е обект с много голяма давност. Следоватаелно съставянето на АКТ 16 е много трудна задача“, подчерта регионалният министър.

„Това, което ни притеснява е, че наклоните на виражите са малко над 4%, което показва, че допустимата скорост при такива виражи е 90 км/ч“, допълни арх, Влади Калинов от ДНСК.

„Санкцията е за основния изпълнител – „Автомагистрали“ ЕАД“ уточни Ивайло Денчев.

„Въпросът с рибешките опашки е решен в нормите на Агенция „Пътна инфраструктура“,  тоест всички нови мантинели ще се правят при нови изисквания от 2021-ва година“, уточни арх. Влади Калинов.

„Има спешни мерки, които сме препоръчали. Спешно да се ограничи скоростта на 90 км/ч спрямо изискването на проектната документация. Втората е доставка и монтаж на светлоотразители по опасните участъци на всеки 10-12 метра. Имамем и средносрочни мерки. Да се предприеме програма за обезопасяване на предпазните мантинели, да се насрочи проверка кои пътища се използват без документи за експлоатация“, добави той.

Share Button

Коментари

коментара

Посетете водещата страница на: