Какво трябва да знаем при избора на слънцезащитни продукти?

Дерматолозите отдавна препоръчват използването на слънцезащитни млека и кремове,  които са създадени чрез натурални минерални филтри за защита от ултравиолетовите лъчи. Минералните филтри се състоят от титанов диоксид, който е ефективен срещу ултравиолетовите лъчи тип B и цинков оксид, който има широкоспектърни защитни функции спрямо UV лъчи от тип А. Тези вещества действат на физическо ниво и не проникват в кожата. Те са като екран и отразяват слънчевите UV лъчи от повърхността на кожата, като същевременно придобивате приятен слънчев тен без увреждане на кожата и епидермалния баланс.

Сертифицираните био и натурални слънцезащитни продукти задължително са произведени с натурални минерални филтри. Те започват веднага своето действие и не е необходимо да се чака 30 минути, както е при химическите филтри, използвани в традиционните слънцезащитни продукти.

ЗАЩО НАНОЧАСТИЦИТЕ НЕ СА ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ В КОЗМЕТИКАТА?
Наночастиците са с размер под 100 нанометра (1 нанометер е една милиардна от 1 метър). Те притежават по-различни качества от качествата на същото вещество, което не е под формата на наночастици. Причината е, че наночастиците имат много по-голямо съотношение повърхност спрямо обем. Това ги прави силно реактивни.


ЗАЩО НАНОЧАСТИЦИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОПАСНИ?
Има много научни изследвания, които изразяват загриженост по отношение на наночастиците в храните, опаковките и слънцезащитните средства. 

Наночастици в бои са увреждали дори покриви на къщи. Поради свръхмалкия си размер наночастиците са в състояние да проникнат в клетките на организмите, да нарушат тяхната структура, да нарушат процесите в една биологична система и да увредят здравето на човека.

Наночастиците могат да образуват свободни радикали, които увреждат ДНК на клетките, а това е една от причините за развитие на рак. Разумно ли е да използваме продукти с наночастици върху нашата кожа?

Производителите, които използват минерални филтри без наночастици, изрично изписват това на опаковката.

В слънцезащитната натурална и био козметика, която е сертфицирана, употребата на наночастици в прозводството е забранено.



СЛЪНЦЕЗАЩИТА И ХОРМОНИ?
Научно изследване на германско-датския Център за съвременни проучвания „Цезар“, института „Макс Плант“ и Университета за репродуктивно здраве в Копенхаген доказва опасността на химикала триклозан, както и съчетанието от различни синтетични съединения, използвани в слънцезащитните кремове, за спермата на мъжете. В списъка на тези вещества са: Benzophenone-3 (Oxybenzon), Homosalate (Homomenthylsalicylat или HMS), Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (ODPABA), Octocrylene, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Butyl Methoxydibenzoylmethane.

Вече дълги години предупрежденията на учените за хормонално действащите съставки в козметиката върху човешкото здраве остават пренебрегнати от много производители и законодателни органи.

В тази връзка отново препоръчваме да се ползва само сертифицирана натурална и био козметика, в която тези вещества са абсолютно забранени и това се контролира от акредитирани сертифициращи организации.

СЛЪНЦЕЗАЩИТА И ХИМИКАЛИ?
За правилен избор на слънцезащитен крем е важно да се провери, дали съдържа доказано опасни химически UV филтри.

Други оценявани параметри:
Наличие на следните вредни вещества и елементи:

  1. Полиетеленгликол – комплекс от съединения, които свързват маслата и водата в козметичния продукт, овлажняват и пренасят останалите съставки до кожата.
  2. Парафини, петролни деривати, силикони – опасни съединения, получени от отпадните продукти при производството на бензин.

    Много слънцезащитни средства съдържат аромати, които предизвикват контактна алергия. В някои от конвенционалните слънцезащитни продукти се съдържат мускусни съединения. Те могат да проникнат в майчиното мляко и остават в околната среда, например при къпане в море или басейни.

    Анализите показват, че трябва да търсим в слънцезащитните продукти не толкова високия фактор, а състава, който не е вреден за нашата кожа. В много от случаите вместо слънцезащита може да се окаже, че сте се намазали с петролни масла, които на всичкото отгоре ви носят болести.

    КАКВО ОЗНАЧАВА SPF?

    Много хора търсят висок слънцезащитен фактор, като смятат, че той е свързан със силата на защита от слънцето. Всъщност международно утвърденият стандарт за слънцезащитен фактор (Sun Protection Factor, SPF) е система, която позволява да се изчислят времето спрямо степента за слънцезащита от UVB лъчите. Но разликата в степента на слънцезищита между фактор 50 и фактор 30 например е незначителна – само 2%.

    Как да изчислите времето, за което действа даден слънцезащитен фактор (SPF) на вашата кожа, без да изгорите?

    Светла кожа – 10 минути

    Матова кожа – 15 минути

    Тъмна кожа – 20 минути.

    Ако сте си купили крем с фактор 30 и имате светла кожа, умножавате фактор 30х10 минути = 300 минути. Т.е. можете да стоите на слънце с този слънцезащитен крем 5 часа, без да изгорите, а ако сте с тъмна кожа – 7,5 часа.

    ОПАСНИТЕ ВЕЩЕСТВА ИМАТ ЗАМЕСТИТЕЛИ В ПРИРОДАТА, НО СЛЪНЦЕТО–НЕ!

    Натуралната слънцезащитна козметика вместо химични добавки ползва натурални минерални филтри.

    Натуралните минерални филтри образуват защитен филм върху нашата кожа, върху който се „прожектира“ слънцето. То се отразява, но не успява да проникне в нея. Към това се прибавят и екстри, защото природните продукти работят за организма на всички нива. Растителните масла и екстракти в био козметиката със слънцезащита могат да направят така, че и без много слънце да допринесат за атрактивния тен, да подхранят кожата и да я защитят от дехидратиране.

    Вместо нефтени деривати в био козметиката за слънцезащита ще намерите масла от каранджа, рапица, слънчоглед, арган, сусам, невен, пчелен восък, екстракти от моркови или алое. Витамин Е не само защитава кожата, но е и естествен консервант.

    За да имате чудесно лято, сертифицираните био продукти за слънцезащита са сигурното средство:

    • 100% натурален минерален слънцезащитен филтър

    • балансирана мигновена защита срещу UVA и UVB лъчите

    • без наночастици

    • водоустойчиви

    Сертифицираните натурални и био продукти осигуряват така важното равновесие в природата – между нашата нежна кожа и жарките летни лъчи. Те защитават човека от слънцето и запазват екологичното равновесие на Земята.

А освен това не са по-скъпи от традиционните химични слънцезащитни продукти.

Коментари

коментара