Пълна мъгла около регистрацията на бунарите в Пернишко

Жители в населените места в Пернишко са в пълно неведение как да регистрират бунарите си. Регистрацията на бунарите е разпоредена да се случи до 27 ноември, впоследствие срокът трябваше да бъде удължен, но никой не се е произнесъл до кога. Проектозаконът е минал само на първо четене, а кметовете и жителите на малките места са оставени в неведение какво да направят. 

Кметът на град Батановци Радослав Петров е търсил контакт с Басейнова дирекция“ Западно-беломорски регион“ за повече информация. При тях срокът е до 27 ноември и няма ясно становище за удължаване, а и никой почти не си вдигал телефона.

„Непрекъснато при мен идват възрастни жители на град Батановци и се питат как да регистрират кладенците си. Трудно успях да се свържа с Басейнова дирекция и ги попитах, те ми тоговориха, че регистрацията ставала през интернет, откъдето се разпечатва заявление за регистрация, попълва се вкъщи и се праща по куриер заедно с копие от натариален акт за собственост и скица, на която трябва да е нанесен самия бунар. Това затруднява хората, защото стари скици почти не се пазят. Попитах какво правим с възрастните хора, които нямат интернет в къщи и не знаят как да си изтеглят това заявление, те ми отговориха, че си имали внуци и искат не искат трябва да се справят“, разказва пред телевизия Кракра кметът Радослав Петров.

За да улесни жителите на Батановци Петров е разпечатал заявленията за регистрация на бунарите и ги раздава на хората, които поискат. Почти във всяка втора къща в Батановци има бунар. Има имоти, които са строили по-рано бунарите си и имат регистрация за тях, но има и такива, които са от началото на миналия век, а днешните им наследници не разполагат с документи.

От Басейнова дирекция обяснили на кмета, че лично собственика на имота трябвало да регистрира бунара си. Не става ясно обаче кой попълва документа в ситуацията, когато бунарите са общи.

Радослав Петров допълва, че в интерент има справка, която показва дали бунарът е регистриран и да не се налага допълнително регистриране.

„Непрекъснато хората идват и ме питат за тези регистрации, има уплах във възрастните хора какво ще се случи ако до 27-ми ноември не регистрират кладенците си, но няма яснота и от страна на МОСВ какво ще се случва“, казва Петров.

Коментари

коментара