Язовир „Бушляк“ може да захрани с вода „Стомана индъстри“

Има възможност промишлените предприятия в Перник да черпят вода от язовир „Бушляк“, но за целта трябва да се изгради 800-метров водопровод и да се ремонтира съществуващ канал. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БНР.

По думите му към момента има неофициален отговор от „Стомана индъстри“, че водата от язовир „Бушляк“ отговаря на техните изисквания. Чакат се и становища и от други предприятия от индустриалната зона на Перник, тъй като изграждането на водопровод само за едно предприятие ще се смята за държавна помощ, обясни Караниколов.

„Там има индустриална зона и ако може няколко предприятия да се възползват от това, веднага ще започнем и този проект по отношение на вода, която може да се използва не за питейни и не за битови нужди, а потвърдено вече от „Стомана“ – само за производствени нужди. Това означава да нямаме проблем чисто в икономическо отношение“, каза министърът.

По-рано вчера започна изграждането на 13.5-километровия водопровод, който трябва да свърже с. Мало Бучино с Перник, така че закъсалия град да получи вода през софийската ВиК мрежа. Изграждането на тръбопровода и помпена станция ще струва над 27 млн. лева. Проектът се реализира без обществена поръчка

Заради форсмажорните обстоятелства. Междувременно се разбра, че бедственото положение в Перник се удължава с още 30 дни, считано от 2 февруари.

Коментари

коментара