Дават 330 000 лева за Атанас Русев и плана му да пълни язовир „Студена“

Държавата ще отпусне 330 000 лева за плана на пещерняка Атанас Русев, който има идея да вземе водите от планина Витоша, които преминават през пещерите, за нуждите на язовир „Студена“, научи ZaPernik.com.

„Имаме разрешение да започнем активни действия по нашия Авариен план от утре 18.12.2019 г. Ще ни съдейства активно цялото правителство, кмета на гр. Перник, областния управител, структурите на МВР, гражданите. Всички пред лицето на бедствието сме едно обединено цяло!. Само така може да успеем!“, съобщи самия Русев. Той уточни, че Аварийният план е съгласуван и одобрен от специалисти. В него е заложено да се обединят водите във водосборните райони в южните части на планина Витоша за нуждите на язовир Студена.

„Нашата идея е да обединим всички води във Витоша, които знаем какви са – през последните 2 месеца ние сме направили обходни терени, проверили сме абсолютно всичко и считаме, че по тази линия можем да прекараме между 300 и 700 литра в секунда вода при това маловодие и те да стигнат до язовир „Студена“. Други части от плана ни са заети с други, допълнителни водоизточници, от които може между 100 и 200 литра в секунда да добавим в яз. „Студена“. Тази вода, за която говорим е чиста, питейна, планинска вода“, казва Русев.

Русев посочи, че сборно мерките биха осигурявали в язовира около 40 000 куб. м вода на ден.

Атанас Русев уточни пред ZaPernik.com, че средствата, които ще получи кмета на Община Перник и които ще бъдат вложени в аварийния план, са изцяло за това да се реши проблема с кризата. Всичко ще бъде отчитано и заснемано, за да не остане у хората впечатление, че едни пари се усвояват и потъват някъде.

„Единствената ми цел е да измъкнем с общи усилия града от тежкото положение, в което се намира, ако трябва ще започна изпълнението на плана със свои лични средства“, категоричен е Русев.

Коментари

коментара