Кметът Вяра Церовска за въздуха в Перник: Замърсяването не идва само от едно място

„Чистотата на атмосферния въздух е тревожна тема, която вълнува всички жители на нашия град. Това е един много важен период, в който институциите заедно с действащите предприятия е необходимо да осъзнаят, че проблемът трябва да се реши по правилата в условията на Закона. Убедена съм, че перничани ще имат топла вода и парно и това ще се случи скоро“.
Това заяви кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска по време на заседание на Общинския съвет.
Та напомни, че никой не трябва подценява факта, че обществените сгради, училища и детски градини и много перничани използват услугата на ТЕЦ-а.
„Но трябва да знаем, че замърсяването на града не идва от едно място, всички носим отговорността за това, защото голяма част от нас се отопляват на твърдо гориво“, апелира градоначалникът.
Мерките , които е предприела Община Перник за справяне с проблема включва вече изготвената Програма за качеството на атмосферния въздух. В тази връзка предстои широко обществено обсъждане на 24 септември.
Кметът припомни, че още през миналия месец в общината са постъпили инвестиционни намерения, свързани с горене на отпадъци и RDF.
„През месец ноември 2018 г проведох първата среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, в която обсъдихме проблемите свързани с чистотата на въздуха. Той прие моята позиция като кмет и на перничани и бяха отхвърлени всички инвестиционно намерение“, уточни още тя.
По думите й през настоящата година също са подадени много сигнали за тежка миризма и замърсяване на въздуха в кварталите.
„Това беше причината с РИОСВ да извърши множество проверки. 16 са инспекциите от началото на тази година. В тях участва експерти на общинската администрация и нейното ръководство. Със съдействието на МОСВ и институциите един от сочените за основен замърсител на Перник преустанови своята дейност. В момента оттам се осъществява изнасяне на биомаса и предстои да извозен отпадъкът на RDF, който се намира на съхранение“, посочи Вяра Церовска.

Коментари

коментара