ДАНС и МВР се включват с акции срещу отровния въздух на Перник

ДАНС, МВР и Прокуратурата ще бъдат включени в залавянето на замърсителя, който трови всяка вечер Перник. Това стана ясно на извънредна пресконференция между кмета на Перник Вяра Церовска и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Ще бъдат активирани още Районната здравна инспекция и цялата държава, за да се установи кой и как трови перничани всяка нощ.

При вчерашната ми нощна проверка, установих, че най-силно мирише при 10-то училище, бензиностанция Шел и други, каза Вяра Церовска. Миризмата е много наситена.

„С вас сме имали няколко срещи последните шест-седем месеца, направили сме 16 проверки , от които 10 внезапни , но не е установено нарушение“, оправда се министър Нено Димов.

Това взриви репортер на ZaPernik.com да го попита, дали след като РИОСВ Перник е несподобно да установи нарушенията, дали не допуска, че РИОСВ работи със замърсителя. Министър Димов се изнерви на този въпрос и се опита да го отклони, като уж зададен с неуважение към институцията. Тогава ZaPernik.com зададе въпроса си отново, слагайки отпред „Любезни ни министър…“, но от отговора му не се разбра нищо ново, освен това, че ще разчитат на ДАНС и МВР, за да установят замърсителя на Перник.

„Замърсяването на въздуха на град Перник е акт на терор, който всяка вечер взривява нашите граждани“, бясна е кметът на Перник Вяра Церовска. 

Институциите обещаха да започнат да се правят по-чести внезапни проверки на всички заводи в Перник. Министър Димов призова и граждани да участват в проверките.

zaPernik.com попита може ли да се постави срок, на който тези проверки да дадат резултат, но министър Димов не посочи такъв.

Кметът Вяра Церовска е разговаряла с премиера Бойко Борисов тази сутрин по телефона и го е запознала в детайли с проблема със замърсяването на перничани.

Коментари

коментара