Погват с проверки 9-то училище „Темелко Ненков“ в Перник

Национален инспекорат по образованието погна с проверки 9-то Обединено училище „Темелко Ненков“ в Перник, известно неформално като „циганското училище“ поради преобладаващите ромски деца.

Целта на инспектората е да установи добрите пракитики и пропуските в дейността на бъларското училище.  По този повод пилотни проверки ще се направят в общо 6 пернишки училища, сред които е и 9-тото.

Кадър: тв Кракра

„За доборо или лошо сме в списъка на проверяваните училища. Самите кадри на този инспекторат доскоро се обучаваха как да извършват проверки и вроятно сега това ще бъде приложено на училищата, които попадаме в този списък. За нас е важно да излезем с чест от проверката“, каза директорът на 9-тото Марин Никодимов.

Той добави, че училище „Темелко Ненков“ е единственото Обединено училище в областта и вероятно за това и  попада в списъка на въпросната проверка. Никодимов не отрече, че не са малко проблемите, които съпътстват ромските деца и стимулирането им да посещават редовно училище, но отбеляза, че има добри практики в тази насока.

Кадър: тв Кракра

„Работата на едно училище не се измерва само с документацията. При тези проверки обикновено остава скрита истинската работа на учителите. В нашето училище истинската работа е свързана изключително много с посещение по домовете на нередовните ученици. Там е кално, а средата е враждебна. Много често не са посрещани добре колегите, но те са принудени да го правят, с протоколите за посещение, които носят на родителите. Това ми се струва, че няма да видят проверяващите“, каза пред телевизия Кракра Марин Никодимов и добави, че проверяващите едва ли ще отчети излишната бумащина в училищата.

Проблемът е принципен и касае всички, кометира директорът. Според него цялата кореспонденция и много от документите би следвало да се водят електронно, а учителите да имат много повече време да преките контакти с учениците и задълженията си като преподаватели.

Кадър: тв Кракра

Коментари

коментара