Икономистът Явор Алексиев: Перник е уникално вторично ядро на София

В България има 20 икономически центъра, които привличат капитали и хора и концентрират 86% от произведената продукция, показва изследване на ИПИ.  2/3 от страната е „икономическа пустиня“ с неголям брой оазиси. Почти 50 процента от икономиката на страната е в София, а Перник е вторично ядро на столицата, което е уникална особеност само в този икономичен център, пише сайтът investor.bg. 

През 2015 година по официални данни произведената в София продукция е била 43%. Тенденцията е всяка следваща година този дял да се увеличава средно с около 1%. Така вероятно до края на 2018 година столицата ще има 46% дял в създавания в България БВП.

Общият брой на икономическите центрове в страната е 20, като тяхната големина, териториален обхват и секторен профил са изключително разнообразни.

„Не е изненада, че най-големият икономически център е този, формиран около Столична община, каза икономическия анализатор Явор Алексиев. – Той е най-мащабен по територия, население, произведена продукция, инвестиции и работещи в него. Столична община се отличава и с наличието на вторично ядро в лицето на община Перник, което е уникална особеност само на този център. Това е така, защото община Перник едновременно привлича трудови мигранти от околни на нея общини и самата тя е донор на ежедневна миграция към Столична община, при това в много големи размери – Перник е общината с най-висока отрицателна нетна трудова миграция в страната.“

Цялата статия можете да прочетете ТУК 

 

Коментари

коментара