Затвориха столицата София!

Столицата на България – София е затворена от полунощ. Това съобщиха от щаба за борба с коронавируса.

Няма да може да се влиза и излиза в София. Хората, които отиват на работа с личен автомобил, ще могат да го правят само от 6 до 8 часа сутринта и 18 до 20 часа.

Ще бъде спрян и автобусния превоз.

Ето подробностите:

„Още от вчера се наблюдава едно опасно нещо – напускане на София. София е едно от най-голямото огнище на COVID-19. Всички хора, които напускат София са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация, с неясни последици. Последниците ще станат ясни в близката една седмица. Този процес продължава, както вчера ,така и днес. Щабът с изключително безпокойство наблюдаваше тези процеси“, заяви ген. Мутафчийски на извънреден брифинг в 23 часа.

Щабът предложи затварянето на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането й. Премиерът прие доводите на щаба и разпореди издаване на заповед на министъра на здравеопазването.

„Считано от 00.00 часа на 17 април до второ нареждане се преустановява влизането и излизането от и в София на всички превозни средства, с изключения на:
– товарния превоз, които трябва със съответната документация да докажат необходимостта от извършването на съответния транспорт,
– всички автомобили със специален режим,
– автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение,
– автомобили, които превозват медицински лица до работните им места.

Забраната не важи за аварийните автомобили на електроразпределителните и ВиК дружествата, както и на дружествата, които се занимават с интернет и телевизионно разпространение, както служебните автомобили, които превозват работници, като шофьорът трябва да посочи кое е предприятието, в което отиват да работят и телефон на директора.

Ако даден работник пътува с личното си работно средство, трябва да посочи същото, като за него се определя времеви график, в който да влезе и излезе. Този график е от 6 от 8 часа, а връщането е от 18 до 20 часа. След тези часове хората с лични автомобили нямят право да се движат за работа“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Междуградският транспорт също преустановява движение„, каза министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Извън тези прозорци лични автомобили нямат право да се придвижват„, каза министъра на МВР Младен Маринов.

Тези, които са излъгали, не знам как ще се върнат. Ще си имат проблеми тези хора с органите на реда. Не исках да се стига до тук„, каза Младен Маринов.

Започва масирана проверка на тези софиянци, които са излезли извън града. При прибирането си ще се сдобият с процесуални действия„, заплаши ген. Мутафчийски.

Както писахме преди малко, тази вечер в 23 часа, извънредно в сградата на правителството, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски дадоха извънреден брифинг.