Бойко Борисов е отново в Перник: Вода газят, жадни ходят

Премиерът Бойко Борисов посети Перник, за да провери как започва изграждането на нов водопровод. Заедно с него бяха министърът на икономиката Емил Караниколов и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Те се срещнаха с кмета на града Станислав Владимиров и с един от директорите на завод „Стомана“, откъдето отричат да са източвали вода. След това Борисов разговаря и с местни хора.

Дойдох не само, защото кметът ме покани на рожден ден, но и да седнем и да решим проблемите, да уредим всичко документално. Ако държавата и общината бяха получили парите си за мощностите, нямаше сега да се вадят пари от бюджета„, подчерта Борисов.

Надявам се ремонтът да приключи преди да се достигне мъртвият обем“, заяви още той, след като по-рано Караниколов уточни, че водният обем на язовир „Студена“ реално се оказа 2,6 млн. кубика, което „означава, че отиваме към мъртъв обем“.

Премиерът не се ангажира с конкретен срок кога в града ще има вода, подчерта само, че държавата ще съдейства с всичко, което може.

Перник е от градовете, в които важи поговорката „Вода газят, жадни ходят“. Хората са виновни, така са бързали да приватизират, че за приватизирали заедно със заводите. Колегите от „Стомана“-Перник са коректни“, допълни той.

Борисов коментира и вчерашната среща на лидера на БСП Корнелия Нинова с главния прокурор Иван Гешев за водната криза.

Много искам това, което Нинова е искала и е разговаряла с главния прокурор… не знам какви връзки трябва да имаш, за да назидаваш главния прокурор, но може и други истини да излязат. Като разбрах как са приватизирани тук всичките заводи… Защото твоята шефка вчера искаше да търси отговорност, а през тези години – 26 години градът е управляван от БСП, 4 от ГЕРБ„, обърна се Борисов към кмета, който беше издигнат от левицата.

Искам справедливост, но да се върнат обратно – от сега назад. Как са приватизарини големите мощности на Перник? Колко пари са влезли в общината и в държавата? Защото моята информация е, че са приведени до фалит, после чрез оздравителни планове. Не е продуктивно. Аз нямам такива връзки с главния прокурор да му искам отчетност, но те са свикнали да си имат главен прокурор. В случая няма продуктивност в тези неща. Има ако направим тези неща – стара пречистватална станция, нова пречиствателна станция, магистрален водопровод и да влезем в града да помогнем на кмета проблемните участъци„, разпореди се министър-председателят.

Ако погледнем последните 30 години – само в последните 4 Перник е управляван от ГЕРБ, а останалите 26 в града е управлявала БСП. И аз съм съгласен да търсим отговорност, но от всички. Да се види и как са приватизирани големите мощности на Перник. Ако държавата или общината бяха получили пари за своите капиталови мощности по време на приватизацията, сега нямаше да взимаме пари от държавата. Тук политика няма. Важното сега е да се работи по магистралния водопровод, по пречиствателната станция – новата и старата, и да помогнем на Перник с подмяната на водопровода„, написа след срещата той във Фейсбук и публикува два видеозаписа.

Днес до премиера ще бъде входирано искане за отпускане на средства по три мерки за преодоляване на кризата в миньорския град. „Работим по старата и по новата пречиствателна станция, работим по големия водопровод, по който са големите загуби и по водопроводната мрежа към града„, заяви от своя страна кметът Владимиров.

В момента по трасето имаме три машини. Имаме 20% намаление на разходите на вода за тези няколко дни“, допълни министър Караниколов.

Кметът се държи перфектно, да го кажа, да не си кривя душата„, похвали той кмета Владимиров, който днес е и рожденик.

До сватбата да си приключил„, обърна се той към Николай Нанков.

Той уточни, че има два варианта за преодоляване на водната криза – единият е за водопроводно трасе за 2,2 млн. лева и е с трасе от около 1,2 км до разклонението за града, а другият е за 3,1 млн. без ДДС, при който трябва да се мине зад ТЕЦ-а.

Няма нерегламентирани отклонения към „Стомана-Перник“. Хората дори са готови да ни дадат терените, през които ще мине водопроводът, изтъкнаха още Нанков и Караниколов.