Удължават сроковете за ремонт на язовир „Студена“

Ремонтът на язовир „Студена“ се очаква да приключи до края на тази година. Това съобщиха от ВиК в Перник. Ремонтът се движи по план, но има удължаване на някои от сроковете.

„Проектът се изпълнява едно към едно. Има удължаване на някои от сроковете с цел да се спази качеството на строителството. Проектът е уникален за нашата страна. Предстои изпълнение на още един подобект водоземна кула, в един водопровод да се подмени металната част“, каза  пред ТВ Кракра инж. Бойко Кодуски, ръководител група ХВ „Студена“ към ВиК Перник.

Рехабилитацията на язовирната стена започна през лятото на 2017г.  Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца, като се предвиждаше ремонтът да бъде завършен до ноември 2018 г.

Язовирът е в експлоатация от 1955 година и оттогава до сега не е ремонтиран. Водоемът е жизнено важен за перничани, той осигурява питейна вода за близо 100 000 жители на Перник, Батановци, селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Витановци, Мещица, Черна гора, Лесковец, Богданов дол и Ярджиловци и няколко индустриални предприятия. А подводния ремонтът, който се прави с водолази, без да се налага воден режим, е първи за страната ни.

Рехабилитацията на съоръжението и на пречиствателната станция за питейни води към него е част от изпълнявания от Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Проект за развитие на общинската инфраструктура“,
финансиран от Световната банка и държавния бюджет на стойност близо 32 млн.лв.