Перничанин написа книга за забравените кметове и развитието на Перник

На 19.03.2019 г. от 17.30 часа в малкия салон на Двореца на културата ще бъде представена книгата “ Забравените кметове и развитието на село и град Перник1878 г.-1944 г”. Неин автор е Румен Иванов.

Организатор на събитието е   РБ „Св. Минков” , под егидата на Община Перник,  със специалното участие на  Държавен архив- Перник.  Водещ на срещата ще бъде  Милена Симова- главен  експерт в Държавен  архив – Перник , а книгата ще бъде представена от Димитър Дойчинов.

Изследователският труд на Румен Иванов  изважда на бял свят много дати и архивни документи, които се явяват липсващото звено – кои са били избраните кметове,  които са управлявали града.  Освен за Перник показани са и кметовете на съставните села влизащи в община Перник. Също така издирени са документи за назначаването на учители, училищни настоятели и отпускането на средства за построяване на училища. Установено е,  че празникът  на общината е отбелязван с бал на Антонов ден всяка година до 1948 г.

Книгата представлява четиво за историци изследователи и любознателни читатели.

Авторът   Румен Иванов завършва  средно образование  в Техникума по металургия и механотехника „Юрий Гагарин” със специалност „Топла обработка на металите”. След завършването през 1970 г. отбива редовна двегодишна военна служба в гр. Самоков. През 1973 г. започва работа по разпределение в МЗ „Струма” като пещар на електродъгова пещ в леярен цех. От 1976 г. започва работа във Завод за феромагнити – Перник като технолог, а от 1978 г. като началник на отдел „Норми и ефективно използване на материалите”. Поради приватизирането на предприятието напуска през 1994 г. и от 1996 г. започва работа в „Стомана“  (ЕАД) – Перник като пещар на електродъгова пещ към Ремонтно-механичен цех, където остава до 2001 г. От 2001 г. до 2013 г. трудовият му стаж протича като работник на археологическите разкопки на РИМ – Перник. Женен, с две деца и четирима внуци. 

Коментари

коментара