Укрепване на свлачище на пътя Перник-Витановци влиза в Бюджета догодина

Общински съветници зададоха питане на кмета на Перник Вяра Церовска относно активизиран свлачищен процес на път Перник-Витановци. Това стана по време на днешното редовно заседание на Общински съвет в Перник.

В отговор Вяра Церовска отбеляза, че Община Перник ще заложи в Капиталовите си разходи за 2019 година проект за
укрепване на свлачището и за неговото наблюдение. Кметът подчерта, че след получена констатация за активизиран свлачищен процес през 2017 година от „Геозащита“ ЕООД Перник, са взети своевременни мерки, като засегнатият участък от свлачището постоянно се наблюдава от Община Перник. Извършени са частични ремонти на появилите се деформации по асфалтовата настилка.

През 2018 година пукнатината в асфалтовата настилка е изкъртена с цел предотвратяване на допълнително водонасищане на пътния насип и земна основа, които водят до разрушаване на устойчивостта на пътя.

„Сигнализирали сме МРРБ и е извършено обследване от „Геозащита“ ЕООД Перник. За стабилизирането на свлачищният масив е необходимо изпълнението на нови противосвлачищни мероприятия на база проучвателни и
проектни работи. Стойността за укрепване на свлачищния масив е на стойност 441 400 лв, включващи проект и строително монтажни дейности“, обясни кметът Вяра Церовска.

На заседанието бяха приети и още някои важни решения:

С подкрепата на групата съветници от  ГЕРБ, местният законодателен орган гласува да бъдат отпуснати средства за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие на 6 семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Перник.

Общинският съвет даде разрешение Община Перник да кандидатства с проектно предложение за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура: „Осигуряване функционирането на Националната мрежа от 27 областни информационни центъра през периода 2019-2021 г.“, приоритетна ос № 4 „Техническа помощ за управлението на ЕСИФ”, финансирана от ОП „Добро управление“.