Белоградчишкият епископ Поликарп освети коледната изложба на самодейците в Перник, областният управител Ирена Соколова му благодари с думите: Редно е в навечерието на Коледа да помислим и за духовната храна

Областният управител, Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и кметът на Перник поздравиха участниците в XIII-ата кулинарна изложба за традиционни български зимни и предпролетни ястия  

„Благодаря на епископ Поликарп, че в навечерието на най-светлите християнски празници – Бъдни вечер и Рождество, е на посещение в област Перник, носейки със себе си благоволението и обичта на Светейшия Патриарх на Българската православна църква Неофит. Днешното събитие показва майсторството на жените от региона на Пернишко и техните ястия, чиито рецепти идват от техните майки и баби, а те от своя страна предават на своите дъщери и внучки. Струва ми се все пак, че е редно в тези празнични дни да помислим малко повече за духовната храна, за това какви послания сме оставили през годината, дали сме били достатъчно добри и позитивно настроени един към друт”, каза в приветствието си губернаторът.

При днешното си посещение в Перник, белоградчишкия епископ Поликарп, областният управител Ирена Соколова и кметът на общината Вяра Церовска, заедно посетиха и поздравиха участниците в тринадесетата кулинарна изложба „Традиционни ястия, напитки и реквизит в българската кухня от Никулден до Сирви Заговезни“.

Надпреварата се провежда от 2004 г. досега, всяка година, в средата на месец декември. Неин организатор е читалище „Съзнание – 1922 г.“ кв. Мошино, а инициативата цели да възроди, популяризира и съхрани традиционното кулинарно изкуство на хората от Шопската етнографска област на Средна Западна България, присъствали на трапезата през вековете.

Шестнадесет читалище взеха участие в кулинарния конкурс, а жури оцени най-атрактивните и автентични трапези. Специалната награда на областния управител бе връчена на НЧ „Иво Войвода” с. Долна Секирна.

Коментари

коментара