Докъде я докарахме: Пернишки кукери в конкуренция с Хелоуин

Пернишки сурвакари отидоха на протест в София срещу празнуването на Хелоуин в България. Протестът срещу чуждия празник е организиран от националното движение „Хан Кубрат“ и се състоя без видимо особен успех пред народната библиотека в столицата. Подобни антихелоуин протести имаше и в Бургас и Варна.

Няколко пернишки кукера излумкаха със звънци за пред камерата на Нова ТВ, а група бойни момчета-националистчета развяваха българския флаг и логото на организацията си. В протеста бяха включени и деца.

В същото време в цял Перник деца празнуваха Хелоуин, маскирани на феи и вещици, с фенери в ръка те обикаляха по блоковете и чукаха на вратите на хората, събирайки бонбони.

Докъде я докарахме, цъфнахме и вързахме: да протестираме срещу празници.

Нито една нация, считаща корените си за достатъчно дълбоки и самочувствието си с достатъчно покритие, би опитала да спре чужд празник, в страх, че ще забрави собствената си традиция. Това го може само България!

Може би трябва да се замислим точно над това – докъде стига национализмът и откъде започва глобализма?

Искаме ли да сме жители на планетата Земя заедно с цялата палитра от традиции и култури или искаме да си живеем само в България и да се оглеждаме само себе си? Ще се възмутим ли на чужденците, ако пожелаят да празнуват Сурва?