Перник се оказа сила в обучението на бъдещи кадри

Снимка: БТА

Оказа се, че област Перник е най-добре от останалите области по професионално обучине на учениците. Докато в много градове в страната се закриват професионални паралелки, Перник може да се похвали с  69 процента реализирани паралелки по професии и 31 на сто по профили.

На среща инициирана от Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България /СРСНПБ/ в Перник, стана ясно, че със 78 000 по-малко са учениците, обучаващи се в професионални паралелки през последните 15 години в страната. Закрити са близо 200 професионални паралелки и почти 6000 свободни места в останалите паралелки след трето класиране на учебната 2018/2019г. Само в две Регионални управления на образованието /РУО/ – Благоевград и София град, има повече свободни места в профилирани паралелки, отколкото в професионални, каза почетния председател на Съюза Самуил Шейнин, цитиран от БТА.

Перник обаче се характеризира със силно професионално обучение. През миналата учебна година в областта са реализирани осем паралелки с осем професии, тази година – седем паралелки с 12 професии. От профилираните паралелки 43 на сто са с дуална система на обучение. Насърчава се и професионалното образование в средните училища и в профилираните гимназии. В почти всички училища в региона има професионални паралелки, най-близки до спецификата на учебното заведение. В Природо-математическата гимназия в Перник се обучават ученици по професия приложен програмист, в Гимназията с преподаване на чужди езици – екскурзоводи, каза шефката на РУО на МОН Ваня Коконова.

На срещата дисусия бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с дуалната форма на обучение, търсене решение на проблема с недостига на учителски кадри, авторитета на училището и други.