Вратата на храма „Св. Вмчк Георги Победоносец“ – единствената запазена в Перник възрожденска сграда, показаха в музея

Изложбата „Нашите светини“ , посветена на 175 годишнината от изграждането на храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“ в Перник , отвори днес врати в Регионалния исторически музей. 

Тази сграда е емблематична за нашия град и е единствената запазена от периода на българското Възраждане. Храмът е пример за будното съзнание и народностния дух на перничани, които привличат едни от най-добрите за времето си майстори. Това са Костадин Вальов – автор на стенописите и Захарий Зограф – автор на иконите от иконостаса, които и днес могат да се видят в черквата.

Акцент в изложбата е дървената врата от западната фасада на сградата, дарена на РИМ – Перник от отец Иван Крумов. В музея се пази и старият ключ на храма, предаден от отец Васил Райков.
Изложбата е повод  отново да се изтъкне ролята  и значението въобще на християнския храм за българите през дългите столетия под чужда власт. Посетителите ще могат да видят резбовани олтарни двери, венчилки и икони от селата Студена, Старо село, Пещера, Лева река и др. Експозицията беше разгледана и от кмета Вяра Церовска и нейния екип, заедно с народния представител д-р Александър Александров.

Коментари

коментара