Уникално! Работници се натъкнаха на кости, кръстове и турски монети при ремонт на храма „Св. Петка“ в Брезник

Снимка: zapadno.com

Работници от фирмата, която извършва ремонт на енорийския храм „Света Петка“ в град Брезник са попаднали на заровени около църквата човешки кости, монети от времето на турското робство и други старинни предмети с историческо и духовно значение, предаде репортер на Zapadno.com.

Снимка: zapadno.com

На находките работниците се натъкнали по време на копаене около стените на храма, където ще бъде направен дренаж. Момчетата сигнализирали на своя отговорник, който пък от своя страна се свързал с местния историк и деятел за опазване на духовното в региона Аниела Асенова. Тя констатирала, че откритите кости са на свещеници, служили в храма. Покрай костите са открити и стари каменни кръстове. Навремето традицията била около храмовете да се погребват свещеници.

Снимка: zapadno.com

При разчистването на камъните, с които са изградени стените на храм „Света Петка“ се открили и два надписа до входа на светата обител. Надписите ясно показват, че са от времето на възстановяването на храма – 1818 година. На единия камък е записана годината „1818“ и името на поп Кръстьо – тогавашният свещеник. На другия надпис на камък пък е записано името на поп Павел. Двамата свещеници са издействали от Кара Фейзи да бъде възстановен храм „Света Петка“, който е бил бутнат през 1804 година.

През 80-те години на миналия век са били извършени укрепителни и възстановителни дейности по църковната сграда, от които в наши дни вече личи, че не са били направени, както трябва. „Как може да не ги открият? Това е работа наполовина. В документите, които са запазени пише, че покрай храма е имало дренаж, а момчетата откриват, че не е имало такъв. За мен този храм не е добре проучен. Нито предишните строители са си свършили работата, нито реставраторите.“, каза историкът Аниела Асенова.

Снимка: zapadno.com

При ремонта са открити и стари турски монети, метални части от колан и дори парче от дреха на свещеник. Предметите са открити зад олтара на църквата. Историкът Аниела Асенова е говорила с епископ Поликарп като приключат ремонтните дейности да се препогребат костите със съответния християнски ритуал. Тя е уведомила и кмета на Община Брезник Васил Узунов за направеното откритие. Предстои да бъдат уведомени Национален институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата.

Работниците на пернишката фирма „ЕСПИ ИНВЕСТ” ООД, която извършва ремонта на храма получиха похвала от историка Аниела Асенова за съвестните действия, които са направили при откриването на находките.

Източник: zapadno.com