Закриват районните прокуратури в Брезник и Трън

Снимка: Интернет

Прокурорската колегия единодушно с 10 гласа „за“ реши да бъде отправено предложение до Пленума на Висшия съдебен съвет да бъдат закрити районните прокуратури в градовете Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград и на тяхно място да бъдат разкрити 11 териториални отделения, считано от 1.1.2019 година, съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет.

Предлага се Пленумът на ВСС да определи съдебните райони на окрупнените районни прокуратури със седалище в областния град. Ако предложението се приеме Районна прокуратура-Перник ще бъде в рамките на съдебен окръг град Перник, със съдебен район, обхващащ административно териториалните граници на общините Перник, Брезник и Трън.

Като извънредна точка в дневния ред за утрешното заседание на Пленума на ВСС Прокурорската колегия ще предложи, на основание чл. 30, ал. 2, т. 7 от ЗСВ да бъдат изпратени до министъра на правосъдието предложените проекти за решения във връзка с оптимизиране на районните прокуратури, за съгласуване.

Процесът по оптимизиране структурата на районните прокуратури ще се проведе поетапно. Този подход ще позволи както осъществяване на постоянен мониторинг от страна на Прокурорската колегия и на ръководството на Прокуратурата на Република България, така и получаване на междинни оценки на постигнатия ефект по отношение на правоприлагането, и администрирането на съответните структурни звена. Районните прокуратури включени в пилотния етап на преструктуриране са определени въз основа на критериите: цена на правосъдието и състояние на престъпността; степен на натовареност (на прокуратурата и индивидуално на прокурор); ниски стойности на натовареност по показателя „досег със съда“, който включва всички актове и действия на прокурор във връзка с дейността на съда; комплексни фактори: население на районите на действие на всяка прокуратура; брой общини, разстояние до областния център, специфични особености на района и други; кадрова обезпеченост (щатна численост на магистрати и служители), неколкократно проведени и/или прекратени процедури за избор на административни ръководители поради липса на кандидат.

Предложеният срок ще даде възможност за приключване дейността на районните прокуратури до края на настоящата година и за нейното отчитане по правилата на действащата статистическа отчетност, както и за подготовка на изменения и допълнения на относимите към дейността на районните прокуратури вътрешни организационни актове.

Решенията на Прокурорската колегия за оптимизиране на районните прокуратури са взети въз основа на проведени обсъждания и работни срещи с административните ръководители на районните, окръжните и апелативните прокуратури, уточняват още от пресцентъра на Висшия съдебен съвет.

С решение Прокурорската колегия прие унифициран план за оптимизиране на районните прокуратури по чл. 30, ал. 2, т. 7 ЗСВ, който предвижда всички районни прокуратури в една окръжна зона да се обединят в една единствена районна прокуратура със седалище в областния град, като на тяхно място се разкрият териториални отделения. Със същото решение бе прието, че „териториално отделение“ по смисъла на чл. 30, ал. 2, т. 7 ЗСВ представлява разкрито от Пленума на ВСС в дадено населено място звено в структурата на съответната районна прокуратура с прокурори и специализирана администрация за изпълнение на функциите на територията на съответния на районната прокуратура съдебен район.

Източник: zapadno.com