Деца от Кметство Изток първи влязоха във Военна академия и дадоха старт на национална инициатива за патриотично възпитание

Национална кампания за патриотичното възпитание на подрастващите стартира от Перник. Ученици от 10-то ОУ „Алеко Константинов“ бяха първите, за които отвори врати Военна академия „Георги С. Раковски. Децата посетиха парка, създаден през 1907г. и се запознаха с великите постижения на българската армия.

Кампанията е част от инициативата „Една детска сълза – една молитва“. Веднъж в седмицата Военната академия ще посреща ученици от цялата страна, които да се запознават с националните символи, част от българската история.

„Идеята е децата да разберат какво представлява армията, как е създадена, какво са постигнали нашите предшественици. Защото българската армия няма загубена битка. Това децата трябва да го знаят, защото когато не го казваме, не го споделяме, ние забравяме нашите велики моменти. Това е начин да напомпаме нашето самочувствие, то започва от ранна детска възраст“, каза пред екип на КТ Кракра генерал Груди Ангелов, началник на Военна академия.

Децата минаха и през царските зали, които са построени специално да посрещат чужди делегации. Там царят е посрещал и е разговарял със всеки един юнкер преди завършването му, да му даде напътствия. Индивидуална среща с царя, това е незабравим спомен, разказва още ген. Ангелов.

Образователният тур започна от Алеята на славата, където децата на учават за всяка знаменателна битка на българската армия, продължава в царските зали, където са вземани съдбовни за България решения и минава през параклиса, музея и тържествената зала.

Доцент Румен Николов, преподавател в академията, разказва на учениците исторически факти на достъпен за тях език.

„Все повече се препоръчват изнесени обучения за децата и посещения на забележителности, не за друго, а защото този фронтален метод в училище между преподавател и деца става все по-невъзможен за понасяне от децата и те проявяват непослушание и каквото друго се сетите. Защо този начин на възприемане на фактите е по-интересен? Ами много елементарно – защото преминават през преживяване“, коментира педагогическия съветник Аделина Иванова.

„Възхитен съм от отношението на децата и от онова което виждат. Видяхме как влизат с едно неглижиране, че не им е интересно и как започват да се строяват, да се снимат, чувстват историята в себе си“, каза доцент Николов.

„Изключително съм щастлив, че успяхме тази национална инициатива да стартира с училище на територията на Кметство Изток. Децата останаха много впечатлени, влязоха в царските зали, разгледаха целия комплекс. Получи се един открит урок, който ще остане в съзнанието им“, каза кметът на Кметство Изток Емил Костадинов, който придружаваше учениците.

Инициативата на Военна акаодемия ще продължи с обособяването на летни лагери, където децата да опъват палатки, да получат насоки как да оцеляват в природата. Занаятията ще бъдат целодневни. Те ще се осъществяват съвместно с Националната спортна академия, КНСБ и неправителствени организации.

Коментари

коментара