В Германия произвеждат българско кисело мляко с името на откривателя му от Трънско д-р Стамен Григоров

Истинското българско кисело мляко може да бъде закупено и в чужбина, където вече го и произвеждат. В магазините на Германия се предлага Echt Bulgara Joghurt (Истинско българско кисело мляко). На кофичките е записано и името на професор доктор Стамен Григоров от Трънско, който е откривател на бактерията Лактобацилус булгарикус, която седи в основата на киселото мляко, съобщава сайтът  Zapadno.com.

Всъщност от почти 10 години в Германия се произвежда и предлага. Преди години и специалисти в Япония се бяха опитали да произведат кисело мляко, но това се оказа безуспешно. По-важното при произведеното кисело мляко в Германия е, че на кофичките е споменато името на неговия откривател професор доктор Григоров от трънското село Студен извор. Продуктът се предлага в стандартни кофички от 500 грама, а цената му е около 1 евро или около 2 лева български пари.

Какво помни историята за откритието

През 1905 година доктор Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Първоначално описва млечнокиселата пръчица като „Бацил А“. По-късно микроорганизмът е наречен „Лактобацилус булгарикус“, в чест на родината на неговия първооткривател. Днес официалното име на този микроорганизъм е „Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905“.

Как предците на откривателя са засвидетелствали неговия принос

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 29 юни 2007 година в трънското село Студен извор е открит Музея на киселото мляко. Той е общинска собственост, оборудван е от фондация „Д-р Стамен Григоров“. Фондацията е учредена през 2001 година от родственици на професор доктор Стамен Григоров. Музеят е разделен на две експозиции – етнографска и съвременна. В етнографската експозиция са показани ръчна и механизирана бучки за биене на масло, калъпче за сирене, трапеза, рукатка, в която Стамен Григоров е носил киселото мляко. Съдът е наречен “рукатка“, защото е предназначе да се носи на ръка, а млякото запазва по-дълго качествата си, когато е в нея. На стената в музея са показани и две трънски носии – едната е всекидневна, а другата е предназначена да се носи по празници. В експозицията са показани чекрък за мотаене на прежда и вретено. Елемент в постоянната изложба е и кръг или круг, както се казва в Трънско. Той служи за замесване на хляб или точене на кори за баница. Съвременната експозиция показва чрез макети процесът на произвеждане на киселото мляко в мандри и последващата стъпка – пускането на готовия продукт в търговската мрежа. На информационни табла е описана биографията на професор доктор Стамен Григоров и други факти от историята на киселото мляко. До 2015 година в село Студен извор се провежда Празник на киселото мляко. През последните 2 години празникът не се провежда заради здравословни проблеми на Юлия Григорова, която оглавява фондацията „Д-р Стамен Григоров“ и е внучка на признатия от световната наука откривател на българската бактерия „лактобацилис булгарикус”. Бившата общинска болница в град Трън носи името на откривателя на бактерията.

Признанието на други държави към откривателя на бактерията

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В България киселото мляко е навсякъде. Ще го намерите във сандвичите с фалафели, върху мусаката, по хладилниците на супермаркетите. То е основна съставка на традиционни български ястия като таратора – студена супа с кисело мляко, вода, краставица, орехи и копър; и снежанката – салата от кисело мляко, краставица, чесън и копър. Хората пият мляко по улицата и заливат пържените си тиквички с него – така започва обширният репортаж на Би Би Си Травъл за България. Киселото мляко има богата история в страната. Много българи твърдят, че то случайно е било открито преди около 4000 години по тези земи, кръстосвани от номадски племена. Номадите пренасяли млякото си в кожени мехове, които били чудесна среда за развитието на бактериите, които причиняват ферментация и правят от млякото кисело мляко. Вероятно киселото мляко е било открито по този начин на различни места и по различно време, и още по-вероятно – за пръв път в Близкия Изток и Централна Азия. Всъщност български учен е този, който за пръв път описва състава на киселото мляко в детайли. Малко след сватбата си през 1904 година, доктор Стамен Григоров се връща от Трънско в Медицинския университет в Женева, където е следвал.

Снимка 1: tamvraia