Раздадоха Златните маски в Перник! Със силни аплаузи и много емоции наградиха победителите в Сурва 2018

„Ликуваха по Сурва и малки и големи. Премина един невероятен празник, подготвен от вашата енергия от хубавите ритми, от маскарадните ви костюми, с които заредихте нашия град”.
С тези думи се обърна към всички кметът на Община Перник Вяра Церовска на специалната церемония в Двореца на културата, на която бяха раздадени наградите на отличените на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“.
„Фестивалът беше едно от най-хубавите събития, които ни се случи и съм убедена, че ще ни заради за следващата година. Това е един малък момент на признателност към всички, които участвахте и всички заслужавате награди, защото това, което ние получихме като изживяване, радост и удоволствие, наистина не може да се опише. Сигурна съм , че подготовката за новата Сурва  ще започне с още повече емоции”,  каза кметът пред всички, на които журито присъди награди на тазгодишната фиеста.
По традиция всички участници в празника преминаха по червен килим, а старта на официалното тържество беше дадено с невероятни изпълнения на момичетата и музикантите от АНПТ „Граовска младост”.
При връчването на наградите участва и зам.-кметът Севделина Ковачева, която също благодари на всички, които поддържат и съхраняват традицията и им пожела много здраве и още пориви и по-високи успехи.
Призове бяха дадени и от зам.-областния управител Иво Иванов  и директора на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.
Със силни аплодисменти присъстващите възнаградиха връчването на наградата на златната маска на сурвакарските групи от кв. „Бела вода”, град Перник и с. Джерман, общ. Дупница, както и кукерската група от  кв. „Сушица”, град Карлово.
Ръководителите на групите и кметовете на населени места изказаха специална благодарност на ръководството на община Перник за перфектното организиране на 27-то издание на международния фестивал „Сурва”.