Архитектурното 100-годишно чудо на Батановци е пред рухване! Хора се борят за спасението на бившата керамична фабрика, строена на бас, изцяло с дървена конструкция от Алпите

Руши се и се разграбва 100-годишната сграда на бившата керамична фабрика „Струма“, стояща все още внушително край гара Батановци на международното жп трасе за Гърция и Македония. Четириетажното производствено здание е единственото в България, направено изцяло от дървена конструкция, с носещи тухлени зидове, каза пред БТА арх. Десислава Димитрова – член на комисия  „Квалификация“ в Камарата на архитектите в България.

Дървеният материал бил доставен от Алпите, а сградата била построена след облог между един от собствениците и архитекта. И до днес конструкцията е като перфектен пример от учебник, според специалисти. Любопитен факт е, че част от керемидите на покрива на сградата са били изработени в самата фабрика.

Чертежи, съхранявани в Държавен архив – Перник, свидетелстват за авторство на проекта на голямото име в българската архитектура Георги  Фингов, проектирал много обществени, училищни и жилищни сгради, главно в София и Пловдив.

Полуразграбена, нежелана нито от община Перник, нито от държавата, бившата фабрика и до днес не е припозната като собственост. Инициативен комитет от град Батановци предлага сградата да бъде превърната в архитектурен паметник на културата. Те разпространяват и петиция, която вече е подкрепена от около 600 души.

Желанието ни е сградата да бъде превърната в архитектурен паметник на културата, защото тя няма аналог в България и трябва да бъде съхранена, каза пред БТА Ивайло Иванов, член на Инициативния комитет от Батановци. Той изрази надежда своевременно да се вземат мерки и поне сградата да се укрепи, за да не рухне окончателно.

Според арх. Димитрова днес състоянието на сградата днес е толкова незавидно заради непрекъснатото разграбване от хората. По думите й общество, което не цени своето минало, не може да има светло бъдеще.

Повече за уникалната сграда можете да видите в материал на „За Перник“ по темата