Две пернишки автоморги в нагла схема за кражби на коли и застрахователни измами

Снимка: Интернет

От началото на тази година в България са откраднато 94 автомобила, показват данните на МВР. Според разследващите 22% от кражбите са извършени с цел застрахователни измами. Броят на този тип престъпления се е удвоил спрямо миналата година.

Измамите с автомобилни застраховки са се превърнали в печеливш бизнес, посочват пред NOVA от МВР.

При най-често използваната от престъпниците схема се използва луксозен автомобил със сериозни технически проблеми, закупен от чужбина.

„Такъв автомобил отвън е закупен за някаква смешна сума”, коментира главен инспектор Пламен Максимов от сектор „Престъпления срещу МПС” към СДВР.

„Накичва се, видимо да изглежда добре. Отиват, застрахова се автомобилът за много висока сума. Той не може да се продаде, нито на автоборсата, никъде не може да му се вземе такава сума”, посочи експертът.

Няколко месеца след като е застрахован, автомобилът изчезва безследно. Обявява се за откраднат.

Следите се заличават с помощта на собственици на автоморги, където го разглобяват и заличават идентификационните номера. А собственикът получава обезщетение от застрахователите. Често той печели двойно, тъй като взима и пари от автоморгата, където продава автомобила за части.

Този бизнес крие и рискове. Един от сочените за участник в такава група за застрахователни измами – Павли Грисченко, специалист по компютърна диагностика на автомобили, е жестоко пребит, вероятно от недоволни клиенти.

Според МВР две автоморги край Перник участват в този тип схеми. Камерата на NOVA засне как в едната от тях кипи усилена труд, докато надписи отвън сочат, че обектът не работи.

Застраховател отчита, че само за един автомобил – BMW X5, купен втора ръка от София, измамникът е взел общо 24 000 лв. В конкретния случай колата е имала допълнително поставено Джи Пи Ес устройство, което помогнало за разкриване на престъплението.

„Това е много доходоносен бизнес. Не се влагат много пари, а се изкарват много пари”, смята гл. инспектор Пламен Максимов. „Разкриваемостта на такива престъпления не е голяма, тъй като доказването им е сложно”.