Перничанка осиновява питбула, който уби дете!

Перничанка е поискала да осинови питбула, който уби дете. Природозащитници от организацията PAW- Pazardjik Animal Welfare са се заели да намерят осиновител на кучето, което в понеделник нахапа до смърт 3-годишно дете в пазарджишкото село Мокрище, пише „Градски вести“. Във фейсбук те са получили съгласието на  Мария Любомирова от Перник да приеме питбула, след като представители на организацията са водили продължителни разговори с полицията, прокуратурата и с Областната дирекция по безопасност на храните.

Оттам са ги уверили, че животното не е малтретирано. Откритата на тялото му подутина била от стара травма. Ветеринарите категорично са отказали питбулът да бъде взет сега, тъй като той е под 14-дневна карантина, необходима, за да се отхвърли вероятността да има бяс. Дотогава не може да бъде транспортиран никъде.

В електронните пощи на институциите имало много запитвания от зоозащитници по случая с настоявания кучето да не бъде евтаназирано, ако не прояви симптоми на бяс. В този случай е предвидено да бъде настанено в приют в Пловдив. От пазарджишката организация обясняват, че за да бъде разрешено осиновяване на кучето, трябва да се изчака и експертната оценка на специалисти по поведенчески проблеми при кучетата – етолози. До тогава те ще посещават кучето-убиец и ще го хранят.