Депутатката Ирена Соколова: Спах на минус 20 градуса, без ток в ледниците, вятърът забиваше късчета лед в лицето ми, не можех да си тръгна дори и да искам!

Депутатката от ГЕРБ Перник Ирена Соколова се върна от изследователско пътешествие с научна цел в Антарктида , където тя изследваше поведението на българската делегация, начело с проф. Христо Пимпирев.
“ Минахме 18 000 километра от с температурни амплитуди от 40 градуса над нулата до 35 градуса под нулата, при леден вятър, който носи ледени късчета, които се забиват в кожата“, каза Ирена Соколова в интервю за ТВ „Кракра“.

„Изумително е да виждаш тъмно син айсберг или част от ледник, видях и розов лед, и златисто син лед. Откакто се върнах имам по-емоционални състояния, че ми се плаче за нещо ценно, което загубих“, споделя Ирена Соколова.

„Спах в къща, в която вечер няма ток. Спираха генераторите нощно време, те се задвижваха с нафта. Спала съм на минус 20 градуса. На базата ни в Антарктида имаше три здраво изградени къщи. Основната база, две къщи и лаболатория. Те са направени устойчеви, здрави, издържливи на ветрове, но бяха студени. Когато човек обаче е подготвен с топли дрехи, студа не е пречка“, казва депутатката.

Ирена Соколова

„Когато излизахме от къщата трябваше да има строго обезпечение. Не можеш да излизаш без радиостанция, без да си се обадил, без да е ясен маршрута, по който ще вървиш. Ако ползваш моторната шейна, трябва да си наясно колко гориво има в нея, докъде стигаш, да поддържаш постоянна връзка“, сподели Ирена Соколова.

Ирена Соколова след завръщането си от Антрактида
Ирена Соколова след завръщането си от Антрактида

Както „За Перник“ пръв писа депутатката ще участва и в следващата листа на ГЕРБ Перник за народното събрание, като ще бъде втора в листата, след Красимир Велчев, който оглавява листата на ГЕРБ за пернишкия окръг.

Be the first to comment

Leave a Reply