Обещаха да ремонтират язовир „Студена“ с най-качествените материали, с гаранция от 100 години!

По инициатива на Община Перник днес се проведе обществено обсъждане на Плана за въздействие при управление на околната среда на язовир „Студена” по време на рехабилитацията. На срещата присъстваха екип от специалисти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, начело с инж. Валентин Анастасов, ръководител на звеното за подпомагане на проекта за рехабилитацията на язовирната стена, което осъществява техническата  помощ при изграждането на четирите язовира, които се ремонтират по договора за финансова помощ със Световната банка, в които се включва и язовир „Студена”.

На общественото обсъждане бяха  още зам.- кметът по строителството Владислав Караилиев, строителни експерти, главният експерт по  водоснабдяване и канализация- инж. Людмила Симеонова, представители на „ВиК”-Перник, кметът на село Студена- Красимир Христов . Представителят на МРРБ информира, че миналата седмица на язовира е проведен специален одит от представители на Световната банка.

„Индикациите са, че по принцип започването на реалните дейности по рехабилитацията ще стартират тази година”, уточни Анастасов.

По отношение на прилагането на мерките за въздействие върху околната среда, които бяха обект на общественото обсъждане, изпълнителят и проектантът са  разработили специален план. По време на строителството контролът по спазването на тези мерки основно ще се извършва от РИОСВ-Перник. Освен мерки за намаляване на въздействието върху околната среда ще бъде направен и план за мониторинг на околната среда, който включва уточняване на целите и стандартите за качество на атмосферен въздух, вода, предпазване от замърсяване на почвата. Основната цел е да се спазват изискванията на действащата нормативна база в страната.

Планът за действие при управление на околната среда  на язовир„Студена”, по време на рехабилитацията е разделен на основните компоненти на околната среда: атмосферен въздух, вода, почви, геоложка среда, вредни физични фактори, отпадъци, ландшафт и здравен фактор.

„За всеки от тези компоненти е предвидено какви са възможните  мерки за намаляване на вредното въздействие върху околната среда по време на ремонтните дейности, какво е мястото за изпълнение на мероприятията по този фактор, какъв е очаквания екологичен ефект и какви средства са предвидени за изпълнението на заложените дейности.”, поясни Валентин Анастасов. Той увери, че в проекта са осигурени достатъчно средства за изпълнението на всички дейности, свързани с намаляване на вредното въздействия върху основните компоненти на околната среда.

05

„Фирмата-изпълнител е наясно с нормативните изисквания в нашата страна, така че компромис в тази насока няма да има”, беше категоричен инж. Анастасов.

Експертите в Община Перник поставиха въпроси, свързани с новата технология, която ще се прилага при рехабилитацията на язовирната стена.

Валентин Анастасов подробно отговори на всички въпроси като увери, че консорциумът, който ще изпълнява рехабилитацията на стената на язовира, ще приложи не само най-съвременната технология, но и най-качествените материали, чиито експлоатационен срок бил 100 години.

Кметът на Студена попита ще бъде ли възстановена пътната инфраструктура, която със сигурност ще бъде повредена от тежката механизация. Валентин Анастасов увери, че са заложени средства за възстановяването както на републиканската пътна мрежа, така и на общинската, която евентуално ще бъде нарушена по време на ремонтните дейности.

Be the first to comment

Leave a Reply