ВАС реши окончателно: Такса смет в Перник е увеличена незаконно!

Върховният административен съд излезе с решение относно обжалването от страна на Общински съвет Перник срещу решението на Административен съд за определяне на размера на такса битови отпадъци за 2016г.

Припомняме ви, че адвокатския състав част, от който са адв. Анжела Асенова и адв. Даниела Генадиева, членове на Гражданския правен съвет към БСП, представлявайки група граждани и две фирми обжалваха приемането на увеличението на такса битови отпадъци. Административния съд в Перник реши в тяхна полза. От своя страна ОбС Перник обжалва това решение на по-горна инстанция във Върховния административен съд.

Днес стана ясно, че е излязло решение от страна на Върховния административен съд, в което се посочва, че при приемането на увеличението на такса битови отпадъци са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила. Определя се като незаконосъобразен оспорвания акт, с който е определен размера на такса битови отпадъци на територията на община Перник за 2016г.

В решението на ВАС се казва още, че не е извършено необходимото уведомяване на обществеността. Кметът на община Перник не е спазил минималния едномесечен срок за информиране на гражданите относно провеждане на обществено обсъждане.

Друго нарушение, което е констатирано от ВАС, е че е извършена недопустима промяна на съдържанието на документа от страна на община Перник, което е в грубо нарушение на принципите на законност, публичност и прозрачност. Вместо внесеният по официален път проект, е разгледан инцидентно представен от кмета на общината друг такъв с различни от първоначално заложените параметри.

Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Be the first to comment

Leave a Reply