Това е единственият „будител“, който зачитаме днес

Добро утро!
Ето това е единственият „будител“, който зачитаме днес. Всички останали ги няма, за да ни говорят врели-некипели за морал, чест, благородство, доброта и Дух.

Но….Времето се променя, а с него и будителите. Та така….в днешния свят най-важния будител е будилникът – алармата на телефона, който неизменно стои до възглавницата ни. Ние сме от другото поколение и познаваме само по име Паисий Хилендарски. Но отдавна сме се превърнали в „неразумен юрод, който се срами да се нарече болгарин“. Срами се….и често с право. Защото в днешно време царе няма, има господари. Защото днешното време не ни е направило по-горди от времето на „История Славянобългарска“. Направило ни е по-горделиви. И защото вероятно никога, никога, никога не сме спирали да бъдем „неразумен юрод“, Народе???????

Защото, „Народе???????“, ако будителят Левски беше още жив, щеше сам да се обеси. А будителят Ботев – да се пропие.

Но стига сме гледали историята, тя е минало, в което няма да живеем. Нека да кажем нещо за днешните будители – iphone, samsung, nokia…facebook. Благодарение на тях ние се будим всяка сутрин, започвайки скучният си сив живот. Отиваме на работа и мислим за пари, сметки, данъци, лекарства. Животът ни е програмиран, като на машина, но не от някой си Паисий, а от …… Стоковата борса, правителството, не нашето, а на САЩ, Русия….извънземните….? Но си имаме будител в джоба! Винаги можем да го натиснем и да напълним главата си с тонове информация и емоции, докато подминаваме реалността.

Имаме нужда от това просто да релаксираме пред телевизора или да обсъдим другите, хранейки се по този начин с токсични емоции, но и с успокоението, че „има и по-зле от мен“.

Да, но лошата новина е: точно от това, от което се възмущаваме в другите, го има в нас! Ако го нямаше, щяхме да гледате с насмешка, да махнем с ръка: това не е за мен и да спрем с часове да анализираме „оня“ или „оная“…..тоест – себе си.

Ако пък няма кой де се обсъжда се „успокояваме“, като си пуснем новините, превключите досадния канал за култура, преминаваме на криминални хроники, политика и Пайнер, за да се възмутим, как може да се показват такива неща! Ама то няма ли нещо друго, като култура например!

И докато се усетим….тин-тин – будителят звъни….

Горяна Панайотова

Be the first to comment

Leave a Reply