Земен празнува Буквите и патроните на училището Кирил и Методий: Кметът М. Златанов призова към четене

Пазете чистотата на българския език. Четящият човек е мислещ човек. Това послание отправи кметът на град Земен Михаил Златанов по повод днешния празник на българската писменост и създателите й – Кирил и Методий.

Днес в малката земенска община празнуват най-светлия български празник, посветен на буквите и техните създатели – светите братя Кирил и Методий. Двамата книжовници са и патрони на Земенското училище, създадено още през 1918г., когато първо се е помещавало в прочутия Земенски манастир. Сега Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ приема ученици от общо 19 населени места.

Ето какво още каза кметът на град Земен по повод празника:

ЧЕСТИТ 24 МАЙ, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, КУЛТУРНИ И ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ!
ЧЕСТИТ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!
С гордост, вдъхновение, признателност и величие посрещаме своя най-български ден – 24 май, Празник на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  И нека днес да общуваме гордо и красиво с „Родна реч, омайна сладка…“. И нека днес, като песен да звучи нашият български „език свещен на нашите деди“!
Уважаеми съграждани,
Пазете чистотата на българския език и носете в сърцата си уважението към българската култура! Гордейте се с дедите си, литературата, изкуството, борбата и величието на българският народ! Четете, защото четящият човек е мислещ човек, а мислещият човек е съзидателен, отговорен и предприемчив!
Уважаеми учители,
Пред Вас стои нелеката задача да подхранвате с неуморни усилия вечния стремеж към овладяване на знанието и да посявате златните зрънца на родолюбие в децата ни. Не преставайте да будите съзнанието на младото поколение!
Скъпи ученици,
Бъдете здрави и упорити, учете с желание, оптимизъм и воля! Нека жаждата Ви за знания никога не утихва.
Уважаеми културни и читалищни дейци,
Съхранявайте културните ни ценности и ги предавайте на всяко следващо поколение.
24-ти май ни дава увереността, че народ, който празнува своя език, книжовност и знание, има силата да се справи с трудните изпитания на живота и да продължи пътя си напред!
Честит и светъл празник!

С уважение,
Михаил Златанов
Кмет на Община Земен