Първо в ZaPernik.com! Пълна празнична програма за Деня на град Перник 2016г.

Легендите

На 19 октомври 2016 г. (сряда) град Перник ще бъде изпъстрен с различни събития по повод празника на града.

На този ден Българската православна църква почита и паметта на Св. Йоан Кръстител Рилски Чудотворец –закрилник на всички българи и покровител на гр. Перник,затова честванията ще започнат от сутринта със Света литургия.

Тази година се навършват 1000 години от втората обсада на крепостта в Перник. През 1016 г. войводата Кракра и военните му се изправят срещу цяла империя и героично отстояват крепостта. В битката за Първото българско царство Пернишкият болярин останал непобедим.

С историческото събитие е свързана и една от големите изненади, с която община Перник ще зарадва присъстващите. Това е реализираният проект по заснемането на 360° видео -разходка из Средновековната крепост и Подземния минен музей. За първи път посетителите ще имат възможност да направят виртуален тур на тези два исторически обекта. Пресъздаването на старинни сгради и местности чрез виртуална реалност е сравнително нова практика с информативна цел, която предлага интересен исторически поглед върху града във вида, в който е бил при изграждането му и позволява подробно запознаване с историята на съответния заснет обект.

Освен представянето на новия виртуален проект, през целия ден посетителите ще могат да се радват на още много събития в града.

Пълна празнична програма:

08.00 ч.
Храм „Св. Ив. Рилски”
Света литургия в чест и памет на Св. Иван Рилски

10.00 – 18.00 ч.
Пред регионалния исторически музей
„Мини Перник на 125 години“ – мобилна изложба

Мобилната изложба в снимки ще разкрие истината за миньорския труд,който води началото си от Перник. Тази година се навършват 125 години от „Мини-Перник“.Сред богатия снимков материал изскачат много любопитни факти. Запечатани са първите държавни мъже,които влизат в управата на мините, както и първия инженерен състав от белгийци,немци и австрийци. Как изглежда конструирания самолет“Миньор“,за което мината дарява един милион златни лева. Архивните снимки ще върнат спомените към празника на миньорите,който се е чествал два дни, а работниците са имат специални униформи. Любопитен факт е какво включва порционното меню на един миньор. В изложбата са включени снимки на построения басейн, минен оркестър и др.

11.00 – ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ
пл.“Св.Иван Рилски“- пл. “Кракра“

11.10 ч.
Пл. „Кракра”
Официално откриване на празника
Ритуал за издигане на националния флаг
Празнично слово на кмета на Община Перник
Връчване на наградите „Перник“ 2016 за принос в областта на здравеопазването, социалната дейност, образованието, културата, медийте и бизнеса.
Обявяване на почетните граждани на Перник: известния български баритон Владимир Стоянов,балетната педагожка Ваня Рошкова и Катя Паскалева(посмъртно)
Честит празник“ – концерт на Фолклорен ансамбъл „Граово“

12.00 ч.
Естрада в Градския парк
Програма за деца

12.30 ч.
Галерия „Л. Гайдаров”
Зонална изложба „Струма“ – откриване
Перник е домакин за четвърти път на тази изложба,превърнала се в традиция. В нея 98 участници ще представят колоритни,богати на техника,теми и багри над 200 произведения. Тази мащабна изложба дава възможност и изява на художници от градовете по поречието на Струма и е общо усилия заедно с общинските ръководства на Кюстендил и Благоевград.

14.00ч.
В парковата зона на площад „ Св. Иван Рилски“
Откриване на пластика „ Сурвакарска маска“
Маската е висока 3,30 м и широка 1,10 м. Изработена е от топола и е подарък за общината за Деня на града от нейния автор Евгени Димов. Дървото е специално обработено,за да не се поврежда от климатичните условия. Това е поредната скулптура,която спецполицаят от службата за борба с масовите безредици подарява на перничани. Негови творби красят градския парк в Перник и крепостта“Кракра“.

15.00 ч.
Пл. „Кракра“
„Талантите на Перник“ – младежка сцена
На сцената ще се изявяват талантите от : Модерен балет“Ди Денс“-„Миньони“, Танцова школа „ Sitara dans“ ,изпълнение на Калина Стефанова, Танцова формация“Екстрийм шоу“,Хип-хоп формация“Da Clique“

16.00 ч.
Регионален исторически музей
„Българските земи в старите географски карти и атласи“ – изложба от колекцията на д-р Симеон Симов – Германия
Ще бъдат показани карти, атласи ,гравюри и книги, събирани няколко десетилетия от българският емигрант д-р Симеон Симов. Той е подарил ценните документи на Държавна агенция“Архиви“ при Министерски съвет,с чието съдействие те ще бъдат изложени в Перник. Колекцията включва материали ,които се отнасят за времето от началото на IV до първите десетилетия на XX в. Най-старата книга в колекцията е слова на Йоан Златоуст на латински език от 1525г. Особено място има малко известната История на България от 1771 г.,написана от Йоан Стритер въз основа на византийските автори.
Д-р Симов е родом от Перник. Завършил е медицина в София. По специалност е гинеколог. Живее в Италия и дълги години е бил в Германия. Повече от 40 години събира данни за българските земи. Събрал е близо 900 карти. Атласите са творби на прочути картографи,издатели и гравьори,свързани с огромни качествени промени в областта на картографията.

05

17.00 ч.
Пл. „Кракра“
Спектакъл на Прабългарска школа „Багатур“
Битката на Кракра Пернишки ще пресъздадат 12 души от Прабългарската школа“ Багатур“. За първи път акцент в спектакъла ще бъдат военни действия от Средновековието. Участниците ще покажат символична битка между две подразделения войски. Бойните умения са със средновековни оръжия – лък, прав меч,фехтовка с меч и щит. Актьорите са облечени в типичните шлемове и плетени ризници. Момичета ще представят три вида танци – за победа преди битката , за смъртта и за жените военни,които
показват умения в битки. След като приключи спектакъла публиката ще има възможност да се докосне до военните оръжия и да се снима с участниците.

17.30 ч.
Подземен минен музей
„Багри от Пернишко“ – ревю на традиционни носии и накити

На 19 октомври ще надникнем в раклите на бабите от Брезник, Кладница, Земен, Бела вода, Батановци, Долна Секирна и Мещица,Дивля,Боснек, които ще извадят уникалните си ръчно направени одежди. С помощта на Народните читалища в Пернишко ще надникнем в спомените на хората от региона за модата и начина ,по който са се обличали в миналото. Носиите ще бъдат показани на Деня на града,19 октомври от 17.30ч. в Подземен минен музей. Над 600 метра под земята ще дефилират освен професионални модели и красиви перничанки от танцовите фолклорни ансамбли в града.
Носиите ще бъдат комбинирани с уникални бижута и накити от края на XIX в и началото на XX век – пафти, пендари, гривни и нагръдни накити извадени от богатата експозиция на Регионален исторически музей-Перник. Събитието ще ни върне назад във времето, за да се насладим не само на красотата на жените от Пернишко, но и на кулинарните им умения да месят и посрещат ностите си с вкусни месеници, рахат лукум и граовска ракия.

18.00 ч.
Пл. „Кракра“
„Пернишки гласове“ – концертна програма

08
19.00 ч.

Пл. „Кракра“
„Легендите“ – празничен концерт, фойерверки
„Легендите“ ще забиват в Перник, в Деня на града. Точно в 19.00 часа любимите на редица поколения изпълнители ще се качат на сцената на пл. Кракра. Константин Цеков (ФСБ),Стенли,Димитър Кърнев (D2) ще бъдат сред легендите,които ще се раздадат на максимум за перничани. Те ще изпълнят хитови парчета като: „Пак ще се срещнем..“ (след десет години),“Ледено момиче“,“Бъди какъвто си “.Специален гост във формата ще бъде и обичаната Тони Димитрова . Концертите на“Легендите“ в другите градове показват, че публиката не ги е забравила и заедно с тях пее до финала на участията им.
Празникът ще приключи със зрелищна шест минутна заря на етажи. Ветрилообразни ефекти ще огреят небето над Перник.

През деня ще бъде разпространяван специален брой на безплатния общинският вестник Перник. Всички негови страници са посветени на историята на града. В отделни статии се разказва от къде произлиза името на селището и как 13 години през 20 в. градът се е казвал Димитрово. Публикуван е пълен списък на почетните граждани на Перник. За първи път се публикуват и списък на хората, които са били от 1868г насам кметове. Забавната страница е посветена на историята на самозван потомък на войводата Кракра от миналото, който се самообявил за барон и се снабдил с нотариален акт за Пернишката крепост. Припомнена е и историята как селището станало град след като министрите от Правителството получили като подарък пернишки въглища.

03

Be the first to comment

Leave a Reply