Първо в ZaPernik.com! Красиви перничанки правят модно ревю под земята

На 19 октомври ще надникнем в раклите на бабите от Брезник, Кладница, Земен, Бела вода, Батановци, Долна Секирна и Мещица, Дивля, Боснек, които ще извадят уникалните си ръчно направени одежди. С помощта на Народните читалища в Пернишко ще надникнем в спомените на хората от региона за модата и начина , по който са се обличали в миналото. Носиите ще бъдат показани на Деня на града,19 октомври от 17.30ч. в Подземен минен музей. Над 600 метра под земята ще дефилират освен професионални модели и красиви перничанки от танцовите фолклорни ансамбли в града.

117
Носиите ще бъдат комбинирани с уникални бижута и накити от края на XIX в и началото на XX век – пафти, пендари, гривни и нагръдни накити извадени от богатата експозиция на Регионален исторически музей-Перник. Събитието ще ни върне назад във времето, за да се насладим не само на красотата на жените от Пернишко, но и на кулинарните им умения да месят и посрещат гостите си с вкусни месеници, рахат лукум и граовска ракия.

118
Някои от тези облекла са наследени от две поколения и имат 100-150 годишна история. Бродирани кошулии, литаци, саи, манофели, комбинирани от пъстроцветни зуници, престилки, пояси и допълнени от ефирни параленти с красиви бродерии и ръчно оплетени чорапи. Ще се върнем назад във времето, за да видим, че жителите от Пернишко са имали талант,сръчност и вкус, да изработват сами облеклата си.

119
Народното облекло се приемало не само за символ на принадлежност към вяра и език, а и като своеобразен документ за самоличност на отделния индивид и свидетелство за културната история на даденото населено място.

120

121

Be the first to comment

Leave a Reply