ДРАМА в Ноевци: Сурвакарите бесни, че не са участвали на СУРВА 2024, водачът им ги успокоява: Бъдете Сурвакари, а не фестиваладжии!

Водачът на сурвкараската група на пернишкото село Ноевци Марино Весков излезе с гръмко изказване, след като групата се отказа от участието си в 30-тия Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2024. Припомняме, че ноевчани не пожелаха да участват във фестивала заради това, че са ги сложили в късен час и нямало смисъл да дрънкат на полупразен площад. 

Съдейки по думите на Марино Весков, очевидно това решение  не се е харесало на част от сурвакарите в групата, като децата от Ноевци са били най-силно разочаровани от неучастието си във феста.

След като изчакаха фестивала да свърши, водачът на групата се опита да успокои разочарованите с патриотично изказване, омаловажавайки участието на фестивала за сметка на традицията. Както и да си измие ръцете, че решението да не участват на юбилейната Сурва било на всички.

Ето какво написа той:

Приятели,познати и сурвакари…
Фестивалът в Перник приключи.Фестивал,в който ние не взехме участие,защото мнозинството от хората на събранието преценихме,че не сме съгласни с обявеното време.Това беше решение,за което всеки от нас се е питал поне по няколко пъти,дали е правилно,дали е справедливо,дали е обективно… Аз като ръководител на групата до момента,оставам на позицията си,а именно,че решенията се взимат на събрания с мнозинство,а не във Фейсбук и по чатовете! Съмнявам се,че има много хора от групата,които да обичат празника повече или колкото мен! Трудно е да се постига високо единомислие и 20 човека да вземем решение,от което да са доволни всички. Затова ще съм безкрайно благодарен на всеки,който се включва в събранията. На всеки времето му е най-ценно,знам това! Но няма друг вариант и не приемам за редно решенията да се взимат на друго място,освен на събранията в читалището ни! Вината да не отидем на фестивал е колкото наша,толкова и Ваша,скъпи приятели и познати! Много от вас обичам и уважавам и ви чувствам наистина близки! Нека това събитие да ни обедини и всеки да си направи изводите,а не да се караме и спорим! Това е единствения празник,който обединява голяма част от селото ни! Нека бъдем по-отговорни към събитията около празника и да уважаваме и другата гледна точка,освен своята! Искам да се извиня на всички разочаровани от решението,най-вече на бъдещето ни,а именно ДЕЦАТА!!!
Скъпи деца,имате цялото ми уважение и почитание! Вие можете да се учите от тези моменти и да промените събитията след време. Не трябва да спирате да обичате празника. Вярвам във вас!❤️
Искам да пожелая на всички и малки и големи,да бъдете здрави, отговорни и достойни! Обичайте празника,предайте традицията,научете децата на подготовката,организацията и на посрещането,свързани с обичая! Бъдете Сурвакари,а не фестиваладжии! Милейте за празника ,а не за снимките от него! Нищо не е свършено и нищо не може да ни събори,стига да сме единни и да минаваме през трудните моменти с разбиране и уважение! Бъдете здрави!

Коментари

коментара