Голяма пернишка група се отказа от участие във Фестивала Сурва 2024

Победителят от пернишкия фестивал Сурва – многобройната сурвакарска група на село Ноевци се отказа от участието си на юбилейния Международиня фестивал на маскарадните игри Сурва 2024, съобщиха до ZaPernik.com.

Ноевчани са разочаровани от организаторите на събитието, тъй като искали да бъдат включени в съботното дефиле през града, но графикът бил направен така, че те да излязат в неделя и то в късен час – след 17:00ч. По думите на сурвакарите, те изрично подали заявка за дефилето в събота, а късното им излизане пред оредялата вече публика губило всеки смисъл да се представят.

След проведено заседание сурвакарите от село Ноевци взели решение да се откажат от участието си в юбилейния 30-ти фестивал на Сурва в Перник.

Ето какво пишат от сурвакарската група на село Ноевци до zaPernik.com:

“ Участието на групата е отказано поради няколко причини, едната от които е неуважението на организаторите да ни включат в съботния ден, нищо че сме дали заявка като една от първите групи. Друга причина е късния час на преминаване на групата( след 17:00), а както всички знаем, миналата година групите вместо в 17:00 минаха след 20:00. Това всичко губи част от смисъла на представянето, а именно предаването на традицията, защото публиката в неделя по тъмно ще е намаляла с над 80% и няма кой да те види, нито хора, нито жури. Отново заради късния час групата ще е може би намалена на половина, както деца, така и възрастни. Решението е след проведено събрание и отказа е решен с гласуване. Дали сме единствената група която прави отказ за участие, така че искрено се надявам организаторите на събитието да си вземат поука и занапред да го направят по такъв начин, че да е удобно и да устройва всички!
Припомняме, че БТВ гостува в Ноевци , а няколко дена след това на 14 януари в групата участваха около 130 човека, като за първи път имаше 105 звънчари.
Какво щеше да е представянето на една от групите, печелила първо място може само да гадаем.%

Коментари

коментара