Перник НОМЕР 1 по издаване на заповеди за незабавна и постоянна защита от ДОМАШНО НАСИЛИЕ

България няма официална статистика за жертвите и пострадалите от домашно насилие и насилие, основано на пола. Подобни данни се извличат на различен принцип от ангажираните с проблема организации, както и от сигналите на спешния телефон 112 и от статистиката за заведени и приключили дела. Много от случаите обаче остават скрити, защото хората не докладват за проблемите или го правят спорадично.

„Дневник“ започна нова поредица „Срещу домашното насилие“, която събира най-важното по темата – от анализи за проблема, законодателни промени до практически съвети за безопасност, за защита, помощ и анализ на експерти и разследващи органи, които обясняват какво може да се направи в случай на домашно насилие, къде жертвата може да потърси помощ и какви са точните стъпки, които трябва да извърви към живот без насилие. (Първа част от нея – „След първия шамар“, може да прочетете тук.)

Една от всеки три или… много повече

Според проучване на Националния статистически институт (НСИ) от 2021 г. всяка трета българка между 18 и 29 години е била насилвана от партньора си.

По данни на правозащитната организация Български хелзинкски комитет (БХК) през 2022 г. са убити най-малко 26 жени, а от началото на 2023 г. смъртните случаи вече са поне 10. Това означава, че на всеки две седмици една жена е губила живота си заради домашно насилие.

Важно уточнение е обаче, че не всички случаи на домашно насилие се разглеждат като такива – някои попадат и в статистиката за леки, средни или тежки телесни повреди и няма как да бъдат проследени отделно.

Статистиката за смъртните случаи и убийствата в условията на домашно насилие също не е точна – тя се води според повдигнатите от прокуратурата обвинения, а в някои случаи прокуратурата повдига обвинение по друг текст от закона, предвиждащ по-тежко наказание. Заради това според данните на МВР досъдебните производства за убийство през 2021 г. са две, а през 2022 г. е едно. От началото на 2023 г. няма нито едно повдигнато обвинение за убийство в условията на домашно насилие.

Практиката сочи, че и най-активните в защитата на правата си биват обезкуражени от необходимостта да се борят с институциите, да събират доказателства за правотата си, да обикалят с години съдебните зали без сигурност за изхода и да покриват значителни разноски за тях.

Случаите се увеличават

„Категорично има тенденция към увеличение на случаите. За първите 6 месеца на 2023 г. заповедите са общо 1950, от тях 647 за постоянна и 1303 за незабавна“, обясни националният координатор по линия на домашното насилие в Главна дирекция „Национална полиция“ инспектор Зорница Шуманова пред „Дневник“.

Най-много издадени заповеди за защита има на територията на Столичната дирекция на вътрешните работи и те са 510, следвани от Пловдив с 382 заповеди. На трето място е Варна с 364.

„Нещо интересно, което анализирахме в Главна дирекция „Национална полиция“, е най-висок коефициент на издадени заповеди за защита спрямо броя на населението в съответната административна област. Сравнявали сме данните за 2022 г., като сме гледали информацията от последното преброяване на НСИ в България. Всъщност се оказва, че на територията на област Перник има най-много издадени заповеди за незабавна и постоянна защита, следвани от Монтана и Разград. Най-малко са издадени заповедите в област Видин“, цитира данните Шуманова.

„Абсолютно нормално е като брой в София да са издадени най-много, но когато видим данните за броя на населението, се установява, че в Перник са първи в класацията 2022 г.“, обясни националният координатор.

МВР и прокуратурата работят по няколко текста от Наказателния кодекс за 9 различни престъпления, които попадат в графата домашно насилие и са свързани с него – убийство, телесна повреда, отвличане, лишаване от свобода, принуда, закана, следене, неизпълнение на заповед за незабавна защита и повторно неизпълнение на заповед за незабавна защита.

„Полицейската статистика за регистрираните престъпления от общ характер и образуваните досъдебни производства през 2022 г. показва, че са образувани общо 845 досъдебни производства за престъпления в условията на домашно насилие. За първото шестмесечие на 2022 г. са образувани 426 досъдебни производства. За същия период на 2023 г. досъдебните производства са 578. Това показва общо увеличение с 35,7% на образуваните досъдебни производства за цялата страна“, подчерта Шуманова.

Тя обяснява данните и тенденцията за увеличение с това, че, от една страна, жертвите все повече събират смелост, за да излязат на светло, а от друга – МВР, прокуратурата и разследващите работят по-ефективно по линия на домашното насилие, а и обществената чувствителност и нетърпимост постепенно се увеличават.