Президентът на ФЕКГ призна: Това е най-мащабната СУРВА досега в Перник

Кметът на община Перник Станислав Владимиров се срещна с делегациите от побратимените градове, представителите на ФЕКГ и ръководителите на чуждестранните маскарадни групи, участващи в XXIХ Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва“.

На срещата, която се проведе в тържествената зала на минната дирекция присъстваха представители на 15 маскарадни групи и членове на ФЕКГ от 12 държави.

„Добре дошли в нашия град. Благодаря ви, че отново сте тук и с вашите групи обогатиха фестивала Сурва“, каза Владимиров. Той добави, че фестивалът става все по-популярен не само в България, но и в чужбина и заслуга затова имат и чуждестранните гости, които са неизменна част от провеждането му.

„В Перник всички ние можем да усетим голямата българска душа“, каза президентът на ФЕКГ Ларс Алгел. Пред гостите той припомни, че през 2004 г. Перник се е състояла конвенцията на ФЕКГ и коментира, че от тогава фестивалът се е развил изключително много.

„През 2024 г., 20 години по-късно Перник отново да бъде домакин на конвенцията на ФЕКГ“, обяви президентът на организацията. Той коментира, че тазгодишното издание на фестивала е най-мащабното досега и пожела с всяка следваща година той да се разраства и все повече маскарадни и карнавални групи от различни държави да участват в него.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“ под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“, „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022 г.“

Коментари

коментара