МВР награди Милко и Веселин – спасителите на Сашко

Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара- и делтапланеризъм в Перник, благодарение на които 12-годишният Сашко бе открит невредим, получиха специална награда от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Това се случи по време на церемонията „Полицай на годината – 2022“.

Продължилото 9 дни издирване на 12-годишния Сашко от Перник винаги ще носи спомена за несломимия дух и за обединената сила. Всички помнят денонощните усилия за издирването на детето, координирани от сформирания щаб в ОДМВР – Перник, както и радостната развръзка – намирането му от двамата планеристи. Преди да се случи това обаче, в щаба те въвеждат отново наличната информация в тракерите си и така става ясно, че един периметър не е проучен детайлно. Двамата поемат по него и точно в този район откриват момчето.

Припомняме, че детето, което страда от аутизъм, беше открито на 19 ноември в труднодостъпна местност над Червена могила, община Радомир. Сашко изчезна на 11 ноември при разходка в местната планина Голо бърдо. Сега той е в добро състояние, след като прекара известно време в „Пирогов“.

Освен двамата планеристи, наградени заради откриването на Сашко от Перник, награда за граждански принос получиха още д-р Антон Елкин, съдов хирург от болница „Тракия“, и д-р Христо Стефанов, практикуващ в чужбина. Те първи оказаха помощ на сръбски граждани, пострадали при ПТП на магистрала „Тракия“.

Призът „Полицай на годината“ има 29-годишна история. Той се организира в партньорство с фондация „Доверие и закрила“ и по традиция се награждават служители и колективи, постигнали високи резултати и чиято работа е станала видима за обществото.

Полицай на годината стана старши инспектор Венцислав Стоянов от сектор „Престъпления против личността” при СДВР.

На 22 октомври помощ в полицията търси мъж, който обяснява, че е намерил майка си, починала в жилището си в София. Работата започва незабавно и не след дълго извършителят е установен и задържан. Заслугата за това е най-вече на старши инспектор Стоянов. Това не е единственото тежко криминално престъпление, по което той е работил през годината, и всички случаи са изведени докрай. Негова е заслугата за разкриването на убийството на обявена за издирване жена, чието тяло бе открито в края на май, както и за разкриването на убийството на бизнесмен през месец март.

Второ и трето място заеха инспектор Светослав Митев от група „Престъпления против личността“ при ОДВМР – Благоевград и младши експерт Евгени Стоянов от група „Оперативно-издирвателна дейност“ – ГПУ – София към РДГП – Аерогари при Главна дирекция „Гранична полиция“.

Колективният приз е за служителите от отдел 5 „Специални операции“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ . Те са отличени за проявен висок професионализъм, инициативност и оперативно майсторство. Благодарение на техните усилия е разбита трансгранична организирана престъпна група, работила основно от Сърбия, чиято основна линия на дейност е била свързана с трафик на наркотици от Балканите към Западна Европа. При операцията са намерени и иззети около 110 кг марихуана и 11 кг кокаин на стойност над 300 000 евро, както и оръжие. За успешната реализация служителите на ГДБОП получиха благодарност и от министъра на вътрешните работи на Република Сърбия./actualno.com