Ученици правят проучване в пернишката библиотека

Ученици от ОУ „Св. Ив. Рилски“ правят проучване в пернишката библиотека

Седмокласници от ОУ „Св. Иван Рилски” правят проучване за живота на Свети Иван Рилски в пернишката библиотека. Те са от 7 „е” клас и членуват в клуб „Чудотворци” с ръководител Албена Савова. Учениците са се заели с твърде интересна задача- да направят проучване за патрона на своето училище, а резултатите ще бъдат публикувани в малки книжки, които след това ще бъдат показани в изложба.

Проучването обхваща живота на светеца, легендите за него, чудесата, които е извършвал, историята за пренасяне на мощите му. Освен проучване на литературните материали в библиотеката, работата включва посещение на Рилския манастир, писане на есе „Как Рила ме вдъхновява”, намирането на цитати, свързани с Иван Рилски, правене на снимки и още много други дейности.

Всеки един от клуб „Чудотворци” ще изготви своята малка книжка, която ще бъде с размер на дланта, ще измисли собствено заглавие и ще напише името си като автор. Някои от учениците вече имат готови заглавия като например – „Неизвестното за Известния”, разказа за работата на клуба Албена Савова.
Библиотекарите съдействат с охота на младите проучватели, предоставяйки им всички материали за покровителя на Перник.

През 2023 г. се навършват 120 години от създаването на първоначалното училище, наречено „Свети Иван Рилски“. То отваря врати на 1 септември 1903 г. и има 48 ученици в слети отделения от I до IV клас и един учител. През тази учебна година всички събития, организирани в училището, са посветени на юбилея.

Коментари

коментара