Почти всички села в Пернишко на воден режим през лятото

Снимка: Илюстративна

35 000 души у нас са засегнати от липсата и режима на питейна вода, сочат данни на регионалното министерство. Все повече са протестите на жителите на засегнатите от безводие населени места.

България не е сред безводните райони, вода имаме достатъчно, но заради грешни управленски решения и прехвърляне на отговорности от години десетки населени места у нас страдат.

По данни на регионалното министерство през юли тази година нарушено водоснабдяване има в 12 области.

През лятото почти всички села в община Перник са на воден режим. Изключение правят единствено селата, чиято ВиК-мрежа черпи вода от язовир Студена. Три села в общината са на изключително тежък режим – пускат им вода на един-два дни. В другите разчитат само на водата от кладенеца в двора.

Според общинската управа на Перник основната причина за безводието е старата ВиК мрежа, с над 60 % течове и намален дебит на собствените водоизточници на селата. Решението на проблема е спешен ремонт на ВиК мрежата.

„Ние инвестираме сериозни средства от собствения си бюджет в подмяна на ВиК мрежата тази година – над 5 милиона лева в различни части на града и различни села на територията на общината. Но е редно и ВиК също да залага едни по адекватни мерки в инвестиционната си програма“, каза пред БНТ Стефан Кръстев, заместник кмет на община Перник.

Източник: novini.bg

Коментари

коментара