ИЗНЕНАДА! Световноизвестен цигулар и диригент открива Църногорския събор „В сърцето на Граово“

Една от най-еклектичните музикални звезди в Европа, известен диригент, цигулар, композитор носител на редица награди, Мартин Пантелеев дава старт на тазгодишното издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ със солов концерт – цигулка на Фиалата на Църногорския манастир „Св.Козма и Дамян“.

Маестро Пантелеев е известен с това, че покорява световните сцени и грабва публиката с ненадминатия си талант. На 8 юли той се прибира от Германия, специално, за да озвучи манастирския двор на Светата обител с произведенията на Й. С. Бах, Антонио Вивалди, Жул Масне – авторски композиции и български класически аранжименти.

Мартин Пантелеев е изнасял концерти с цигулка в емблематични катедрали в Европа и предстоящата му изява е своеобразен мултикултурен пренос и на родна земя. Да звучи класическа музика в български манастири и храмове на вярата не е прецедент, но е впечатляващ фокус за старт на подобно културно събитие, класически привкус към църковно-християнската култура и вероятно – идея с развитие.

Маестро Мартин Пантелев не крие благодарността си за поканата от НПО „Краищенско Светогорие“ да открие едно от най-големите и мащабни летни културни събития в България. Специално за Църногорския събор музикантът и композитор е подготвил преработка за соло цигулка, на произведението си „Архетип“, което е дирижирал за първи път в Лондон с Кралската филхармония. Той не скрива възхищението си от дълбочината на нашия фолклор, която според него има силно значение не само за нас българите, но се отразява и върху цялата музикална история в света. Маестро Мантелеев има и специална изненада за публиката, която може да участва с него, но повече за това ще стане ясно на 8 юли.

Роден в семейство на музиканти, Мартин Пантелеев взема първия си урок по цигулка на четиригодишна възраст, учейки се в „Любомир Пипков“ – Националното музикално училище в родния му град София. Проф. Влади Симеонов е впечатлен от таланта му и го кани за концертмайстор на световноизвестния Млад пионерски филхармоничен оркестър. Само на девет години той вече изнася първите си концерти в страната и чужбина.

По време на следването си, на 19-годишна възраст, Пантелеев е поканен за концертмайстор на Филхармонията на нациите, основана от Ленард Бърнстейн с Юстус Франц, а през 1998 г. става техен главен гост-диригент. Заедно те покоряват водещи сцени като музикален фестивал в Шлезвиг-Холщайн, Rheingau Musikfestival, MDR Musiksommer, музикален фестивал на Джордж Енеску и много други.

След сензационния дебют на Мартин Пантелеев със Софийската филхармония през 2004 г. е назначен за главен гост-диригент. Той е главен диригент на Софийска филхармония от 2011 до 2016 г. и е най-младият диригент в нейната история. Пантелеев представя множество световни премиери по време на мандата си, радио предавания на живо и е активен оперен диригент с продукции като Дон Карлос, Трубадур, Бохеми и други.

В неговата биография е дебютното турне в Съединените щати, дирижирайки Софийския фестивален оркестър през 2008 г., повторно турне в 18 града на САЩ през 2011 г., последвано от гостуване на Филхармоничния оркестър на Кейптаун – първото посещение на африкански оркестър в САЩ. След триумфалния успех на турнето, Пантелеев е назначен за главен гост-диригент от 2012 до 2017 г. Многобройни турнета в Германия, Белгия, Швейцария, Испания и Италия, а през 2019 г. беше дебютът му с Израелския симфоничен оркестър.

Той е артистичен директор и основател на музикалните фестивали Kammermusiktage Barth от 2002 г. и Owingen Musiktage“ в Германия. Днес Мартин Пантелеев е главен гост-диригент на Филхармония Вюрт и продължава да развива световната си кариера с диригентска палка и с цигулка в ръка.

Пантелеев е композирал три симфонии за пълен оркестър, кантата за хор, оркестър и солисти „Планетни стъпки“, концерт за перкусии и оркестър. Неговите композиции са представени по целия свят от оркестри, включително Кралския филхармоничен оркестър, който изпълни премиерата на неговия „Архетип“ в Лондон през 2016 под негова диригентска палка.

Коментари

коментара