737 ученици в Перник на матура. Изпитите ще са по-различни

Общо 737 ученици от Област Перник ще се явят на матура по Български език и литература тази година. Този път изпитите ще са по-различни в сравнение то предходни години –  с повече отворени отговори на тестовете, за да не може зрелостниците да налучкват верният отговор. Освен това зрелостниците ще избират за първи път между две теми:  за интерпретивно съчинение по литературен текст и есе. 

Втората матура ще е за професионалните паралелки и задължително ще включва теория за придобиване на професионална квалификация. Вариантите са три: яваване на изпитна тема, защита на проект или тест. На изпитна тема ще се явят 150 ученици, проект ще защитават 261 ученика. Общо 451 са заявили да се явявт на тези изпити.

Участие за останалите изпити са заявили 260 ученици по 12 предмета. Най-много са се записали за Английски език – 160 ученика. За География и Икономика – 35 кандидати. По един са кандидати за предметите Физика, Астрономия, Опазване на околната среда.

Общият брой на зрелостниците, които ще се явят на изпит в Пернишко са 711.

44 от завържващите в Перник дванадесетокласници пък са заявили да се вяват на допълнтителни изпити по желание. Заявилите са за Биология и здравно образование – 12 и Философски цикъл – 11.

Задължителните държавни зрелостни изпити ще се проведат на 18 и 20 май. 

Матурите по желание ще се проведат между 26 май и 3 юни, съобщи за Канал Струма директорката на Регионалния инспекторат Ваня Коконова.

Коментари

коментара