Минен табан в Перник се превръща в медоносна гора

Медоносна гора ще бъде засадена на минен табан в Перник, съобщи фондацията „Гората.бг“. С над 3000 дръвчеталюляк, акация, липа, златен дъжд, явор, орех, бор и др., ще бъде облагороден „Максим табан“.

Теренът е на бивш рудник, много беден, засипан с камъни и почва преди десетки години, с рискове от ерозия на много места. Затова засаждането на гора там е важно, обясняват инициаторите и от община Перник.

„Теренът е много беден, на 15 сантиметра излизат камъни, въглища и сгурия, но с избрани подходящи видове, с нашата прецизна работа и грижата, която община Перник ще положи в последствие, вярваме, че ще имаме резултати. Осигурени са над 5000 дръвчета и достатъчно инструменти, също и над 2000 горски дръвчета – подарък за всички желаещи. Засаждането е доброволно“, казват организаторите и напочнят всеки доброволец даси носи вода и храна.

Проявата ще се състои в събота (16 април), от 10:30ч. до 16:00 часа. От община Перник ще организират възможност за паркиране на самото пътно платно (четирилентов път), защото няма паркинг, уточняват организаторите.

Ето и точното място, където доброволците могат да се включат в залесяването: https://goo.gl/maps/TCgdqNnxXp6WQEEf6

Коментари

коментара