Украинче отпразнува първия си рожден ден в Центъра за бежанци в Перник

Ценърът за настаняване в Перник на майки и деца бягащи от войната в Украйна вече прие първите семейства. Те са майки с деца на възрасдт от 1 до 17 години. Сред тях е и малкият Максим, който вчера отпразнува първия си рожден ден на пернишка територия. 

Тома съобщи до ZaPernik.com Мони Младенов – един от хората, които се отзоваха в в помощ на бежанците. От него разбираме, че въпреки различните мнения в социалната мрежа, положението на чужденците не е цветущо, но доброволците се старят нищо да не им липсва.

„От няколко дни и ние от ИТН се опитваме да вземем някакво участие. Важно е да отбележим, че сме в тясно сътрудничество с областния управител на област Перник- Кирил Георгиев Стоев . Като сътрудничеството е двупосочно.
Важно е, защото когато се работи за кауза, няма наши, ваши. Има хора. Затова нека всички обединим усилия в името на нуждаещите се“, призовава Младенов перничани.

Очаква се пристигането на още хора, с което грижите ще се увеличават. Затова е решено в идната събота и неделя (12-13.03.2022г) да се опитат да съберат някои неща от първа необходимост, свързани с храненето, хигиената и здравето на тези хора.

„В посочените дни, нашият офис в гр. Перник на ул. Отец Паисий 46 А ще бъде отворен между 10:00 и 14:00ч и ще има хора, които ще събират от желаещите, това което могат да дарят и в последствие събраните артикули ще бъдат занесени в Центъра. Отговорен за събирането ще бъде нашият общински координатор за Радомир – Ина Искренова, която ще е на място в офиса в Перник и двата дни“, казва още Младенов.

Към момента най-необходими са:
Вакуумирани хранителни продукти (колбаси, кашкавал, сирене)
Всякакъв вид консерви
Продукти за готвене (олио, ориз, картофи, кисело и прясно мляко).
Вода (за предпочитане такава, която могат и бебета да я пият) или в крайна сметка такава, каквато има.
Плодове
Бебешки каши и пюрета
Бебешки перилни препарати
Препарати за почистване
Дамски хигиенни консумативи
Шампоани
Четки и пасти за зъби
Сапуни
Дезодоранти против изпотяване
Няколко термометъра
Пантофи
Чехли за баня (джапанки).
Също им трябва психолог, който говори руски.

„Ако има такъв, който е готов да се отзове, ще бъде прекрасно.
Ще се радваме, който може да помогне да го стори. Може и да кажете какво имате възможност да донесете, като така ще се избегне евентуалното дублиране на много едни и същи неща. Но имайте предвид, че ако се сетите или измислите нещо, което според вас ще е от полза – никой няма да ви върне“, казва още Мони Младенов.