Ангел Кунчев официално забрани Сурва, Перник няма да му го прости

Вече официално се отменя Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник през 2022 година. Тази новина пусна първи ZaPernik.com преди няколко дни.

За трета поредна година кукерите няма да се съберат на традиционното шествие в града. Тази година причината е Омикрон.

През 2020 г. фестивалът беше отменен заради водната криза в града.

От общината обясниха, че са имали голямо желание празникът да се състои, но преди няколко дни е получено писмо от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, с което се информира, че Перник отново е в червената зона по разпространение на коронавируса. Според писмото на главния здравен инспектор, в последния ред пише: Провеждането на фестивала Сурва е невъзможно.

Пернишките общинари ревнаха на пресконференция днес.

Зам.кметът по култура Стефан Кръстев написа в социалните мрежи: COVID-19 за пореден път влезе в ежедневието ни с новината за отмяната на обичания от всички нас фестивал „Сурва“. Екипът работи неуморно. Изградихме съвършено нова концепция, за да го проведем безопасно за всички, защото няма нищо по-важно от здравето. Подготвихме пъстри събития, ще ги осъществим през следващата година. Остава ни непобедимата от нищо традиция в населените места в Пернишко. На 13-и и 14-и януари отново ще запалим огъня на „Сурва“, който няма да угасне в сърцата ни.

Главният секретар на Община Перник Мартин Мариов написа: „Сурва“ се предава от поколение на поколение. Тя е в сърцето на всеки един перничанин. Болестта няма да ни я отнеме, временно спря фестивала, но той ще се възроди още по-красив. След няколко дни, облечени в кожи и разноцветни парцали, препасали тежките звънци и сложили страховити маски и ликове, сурвакарите ще обикалят пернишко.

Главният ПР на Община Перник Адриан Скримов написа: „Сурва“ е дух, колорит и традиция. Фестивалът е емблема на Перник. Ковид го отложи отново. Наближава обаче празникът, за който всички тръпнем. На 13-и януари отново ще зазвънят сурвакарските звънци, ще видим отдалече огньовете.

Организаторът на Сурва Кристиан Петров написа: Под небе, затъмнено от гъсти облаци, маскираните скоро ще излязат отново, а звънтящият шум от тежките им чанове ще прореже въздуха, за да извести новото начало. Традицията в пернишките села ще пребъде!

Добрата новина е, че местната Сурва на 13-14 януари все пак ще се проведе по селата, но без обикаляне по домовете.