Убиецът на Мирослава от Перник стана санитар

Марио Любенов-Заека, който излежава 28-годишна присъда за убийството на Мирослава Николова от Перник, е назначен за санитар в здравната служба в затвора в Бобов дол.

Бивши затворници, които вече са на свобода, коментираха пред “Струма”:

“От близо месец Заека е на свободен режим. Назначиха го за санитар в здравната служба в затвора. Върти парцала, минава пода с препарат веднъж дневно и после е свободен. Прави ни впечатление, че все се облича с маркови дрехи и скъпи маратонки. Кой му ги донася… Преди назначението му за санитар той работеше в цеха за изработване на мебели от камъшит, но не му идеше отръки тази работа”.

Заека беше обвинен в отвличане на непълнолетно лице, предумишлено убийство по особено мъчителен начин с цел да бъде улеснено и прикрито друго престъпление. Освен това той отговаря за съучастие в престъплението с друго лице.

17-годишната Мирослава беше отвлечена на 7 ноември 2011 г. Близо два месеца след това от ГДБОП твърдяха, че момичето е избягало от дома си. Оказа се обаче, че Мирослава е похитена. Трупът й беше намерен на 12 януари 2012 г. Случаят се превърна в особено скандален заради действията на МВР по разследването, самоубийството на другия заподозрян Стойчо Стоев-Чочо, който показа къде се намира трупът и посочи Заека като убиец, както и коментара на бившия премиер за „пържолките”, които трябва да получи следовото куче, намерило тялото на тийнейджърката.

На първа инстанция Любенов беше осъден на 25 години затвор, но Софийският апелативен съд увеличи присъдата му на 28 години. Делото стигна до ВКС след жалба на обвиняемия, с която той искаше намаление на наказанието си.

ВКС обаче потвърди решението на Софийски апелативен съд.

Източник: Струма.бг