Трън отново с рекорд – за най-ниска температура през лятото

Снимка: zapadno.com

Знаете ли, че през лятото на 1993 година в град Трън е измерена температура от 0,5 градуса по Целзий? От Националния институт по метеорология и хидрология оповестиха информация във връзка с най-често задавания в последно време въпрос за екстремно високи температури.

През изминалата седмица температурите в страната бяха по-високи от климатичните норми. Най-често задаваният въпрос беше дали има екстремно високи температури, затова поглеждаме назад в годините за най-високите и най-ниските им стойности, измерени в страната през периода 12 – 18 юли. Най-ниската температура за тези дни е измерена в град Трън през 1993 година и тя е минус 0,5 градуса по Целзий. Най-високата температура е измерена във Велико Търново през 2000 година и тя е 41,8 градуса по Целзий, поясниха от Националния институт по метеорология и хидрология.

В периода между 12 и 18 юли попадат и най-горещите дни в годината – 15, 16 и 17 юли. В народния календар тези дни се наричат горешляци или горещници. С тях са свързани различни традиции, но общото вярване е, че през тези няколко дни слънцето грее най-силно и може лесно да запали посевите.

Трън е градът, който държи температурен рекорд и през зимния сезон. През зимата на далечната 1947 година в старата метеорологична станция на пограничния град е измерена температура от -38,3 градуса по Целзий. Преди няколко години за Zapadno.com трънчанинът Кирил Михайлов разказа, че този температурен рекорд е бил измерен от неговия съгражданин бай Данчо, който в продължение на 35 години е работил на станцията. По спомени на бай Данчо в онази люта зима снежната покривка е била с дебелина около 45 – 50 сантиметра, а студът се е задържал в продължение на повече от седмица.