Обрат! Оркестрите на Перник остават, били „бижу“

Широко рекламираната идея за реформа в културния живот на Перник, който започва с премахването на морално остарелите разбирания, че общината трябва да финансира неработещи театър и оркестри пропада. Според зам.кмета по образованието и културата в Община Перник Стефан Кръстев, оркестрите и театъра ще останат, защото били „Бижу“. Подкрепата на 88% от перничани не достигна до кметския екип на Станислав Владимиров да събере смелост и извърши реформата.

Заместник кметът на Перник Стефан Кръстев говори за бъдещето на културните институции в Перник пред БНТ. Кръстев определи и кои са „културните бижута“ на Перник:

– Духовият оркестър основан 1902 година и официално признат в Бълргария за първия граждански оркестър

– Общинският театър „Боян Дановски“ е основан през 1919г. под името Работнически театър. Това са десет години преди да бъде издаден указ, обявяващ Перник за град.

– В края на 50-те години Ансамбъла за народни песни и танци – пазител на традиционните граовски песни и хора.

– Камерният оркестър „Орфей“ основан през 1975г.. Оттогава негов диригент е Райчо Христов и през камерния оркестър са минали абсолютно всички български световноизвестни диригенти и музиканти.

„Това са „културни бижута“, които няма как да бъдат закривани. Те обаче имат нужда да бъдат развивани. Защото в последните години за жалост, точно тези общински културни институти бяха изтиквани в ъгъла за сметка на прояви със съмнитена художествена стойност и за съжаление град Перник започна да се асоциира с едни концерти на едни сръбски кръчмарски певци на площада на град Перник, платени от Община Перник. Всеки има право да слуша каквото иска, изкуствеото е субективно, но тук въпросът е за какво Община Перник харчи пари“, коментира Кръстев.

Ще се съкращават ли щатни бройки?

„Отделни щатни бройки, за които се прецени, че не са ефективни за развитието на културата в града ни е възможно да бъдат съкратени. Но съществуващите културни институти, които изброих няма да бъдат съкращавани или преструктурирани, а единствено и само ще бъдат развивани“, каза ще Кръстев.

Кръстев обясни, че предвидения бюджет за култура от половин милион лева ще бъде разходван на състезателен принцип и ще се даде възможност на културните институти на града да достигнат до повече перничани.

Колко са щатните бройки в културата на Перник?

„В театъра на щат за 3-ма артисти. Щатните бройки в оркестрите на Двроеца на културата са малко над 40, като в тази цифра има и административен персонал„, каза Кръстев.

Все пак ще има ли съкращения?

„Най-вероятно ще има съкращения на кухи бройки или бройки, които не допринасят за културното развитие на града, но в момента няма как да се даде конкретен отговор кои ще са те. Провеждат се срещи и се обсъжда въпроса“, каза още Кръстев.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply